VIDEO i FOTO: Islamska država: Oborili smo ruski avion sa 224 putnika; Rusija: To nije tačno! - Volim Podgoricu

VIDEO i FOTO: Islamska država: Oborili smo ruski avion sa 224 putnika; Rusija: To nije tačno!

Ruski putnički avion u kome su bile 224 osobe, koji je jutros poletio iz ljetovališta Šarme el Šeik za Sankt Peterburg, srušio se u centralnom Sinaju. Egipatski zvaničnici saopštili su da je u avionu bilo 214 državljana Rusije i tri Ukrajinca, među kojima je bilo i djece. Prema preliminarnim rezultatima istrage tehnički problem je uzrok pada. Sa druge strane, Islamska država u Egiptu poručila je da je ona oborila ruski avion, dok ruski zvaničnici to oštro demantuju.

Islamska država u Egiptu: Oborili smo ruski avion

Egipatski ogranak ekstremističke grupe Islamska država (IS) tvrdi da su njegovi pripadnici oborili ruski putnički avion koji se jutros srušio na Sinajskom poluostrvu.

“Vojnici kalifata su uspjeli da obore ruski avion na Sinaju”, navodi se u saopštenju IS objavljenom na društvenim mrežama, prenio je AFP.

Na Sinajskom poluostrvu je uporište ekstremističke grupe koja je proglasila lojalnost Islamskoj državi, a koja drži veliki dio teritorije u Iraku i Siriji.

Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov demantovao je tvrdnje da su teroristi oborili ruski avion.

“Tvrdnje da je ruski avion koji se srušio u Egiptu oboren od strane terorista ne može se smatrati tačnom. Sada u raznim medijima postoje oprečne informacije da je ruski putnički ( avion ) … navodno oboren od strane raketa PVO, koju su ispalili teroristi  Ova informacija se ne može smatrati tačnom “, rekao je Sokolov za Interfaks.

https://www.youtube.com/watch?v=AZeDLS3VFio

 Avion padao “nosem” brzinom od dva km po minutu

Prema preliminarnim rezultatima istrage tehnički problem je uzrok pada, javljaju svjetski mediji.

To je agenciji Rojters rekao neimenovani bezbjednosni izvor, što potvrđuje prethodne navode da je pilot javio da ima tehničke problem.

Do sada su pronađena tijela 150 žrtava u radijusu od pet kilometara, a pojedini izvori tvrde da je avion imao gotovo vertikalnu putanju pri padu.

Iako su spasioci naveli da su čuli glasove putnika iz olupine ruskog aviona, neimenovani bezbednosni zvaničnik je rekao da nema preživelih u nesreći.

Zvanični Kairo formirao je krizni štab te je poslao brojne spasilačke ekipe na mjesto pada u centralnom dijelu Sinaja.

„Ovo je tragična scena. Vidim svuda mrtve na zemlji, a mnogi su stradali i dalje vezani za sjedišta. Avion se prepolovio na dva dijela. Manji dio je izgorio, a veći dio je udario u veliki kamen“, rekao je egipatski zvaničnik, a prenosi Rojters.

Iz egipatske vojske je saopšteno da je do mjesta pada aviona bilo veoma teško doći pošto na Sinaju već duži period postoji problem sa terorističkim organizacijama.

Prema navodima agencija na mjestu događaja su loši vremenski uslovi, ali nije poznato jesu li oni na bilo kakav način uticali na pad aviona.

U početku je nastala velika konfuzija oko sudbine ove letjelice, s obzirom na to da je Rojters prenio informaciju kako je nakon kraćeg nestanka s radara avion uspostavio kontakt s turskom kontrolom leta i nastavio let. A ruski su mediji javili da je avion s radara nestao negdje u blizini Kipra.

Naknadno je ruska uprava za vazdušni saobraćaj u saopštenju navela da je avion na letu 9268 poletio u 4:51 po srednjeevropskom vremenu te da je na odredište trebao stići šest sati kasnije. U saopštenju stoji i da letjelica nije uspostavila najavljeni kontakt s kiparskom kontrolom leta 23 minutanakon polijetanja te da je nestala s radara.

Pojavile su se i nepotvrđene informacije da je pilot aviona zatražio hitno slijetanje u Kairo.

Putin uputio saučešće, sjutra dan žalosti u Rusiji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je najdublje saučešće porodicama pogunulih u putničkom avionu, prenijele su ruske agencije navode iz Kremlja.

Putin je naredio ministrima da smjesta pruže pomoć familijama poginulih.

Putin je proglasio 1. novembar za dan žalosti u Rusiji, prenosi TAS S.

Pronađene crne kutije iz srušenog aviona

Na Sinaju su pronađene crne kutije sa podacima leta ruskog putničkog aviona A321.

Ruski istražni  komitet je pokrenuo krivični postupak protiv aviokompanije “Kogalimavija” zbog toga što se njen avion, sa 224 putnika i članova posade srušio u Egiptu, rekao je portparol komiteta Vladimir Markin  za rusku agenciju RIA novosti.

Postupak je pokrenut prema članu zakona “o kršenju pravila letenja i pripreme za njih.”

Markin je precizirao da je riječ i članu 263 Krivičnog zakona “Kršenje bezbjednosnih pravila za kretanje i korišćenje vazduha, mora ili unutrašnjeg vodenog transporta.”

On je dodao da je formirana grupa istražitelja i kriminalnih eksperata koja će otići u Egipat.

“Oni će raditi u dogovoru sa nadležnim organima, zajedno sa predstavnicima Egipta, u skladu sa normama nacionalnog i međunarodnog prava”, kazao je Markin, prenosi Rojters.

Ruski sajt LifeNews objavio je spisak imena putnika koji su bili u avionu.

Jagland uputio telegram saučešća Rusiji

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland uputio je telegram saučešća Rusiji .

Ističući kako ga je duboko pogodila vijest o  ovoj nesreći, Jagland je rekao kako je to strašan udarac za Rusiju, koja je članica Savjeta Evrope i izrazio iskreno saučešće svima koji su u ovoj nesreći izgubili nekog člana porodice, voljenu osobu, prijatelja ili kolegu.

Kameron, Merkel i Keri izrazili sauučešće

Britanski premijer Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel i američki državni sekretar Džon Keri izrazili su saučešće porodicama i prijateljima žrtava.

“Moje misli i molitve su sa porodicom i prijateljima žrtava ruske avionske nesreće u Egiptu”, naveo je Kameron na tviteru, javila je ruska agencija Tas s.

I Merkel je izrazila iskreno saučešće u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američki državni sekretar Džon Keri je, takođe, izrazio saučešće zbog avinonske nesreće u Egiptu.

Tokom konferencije za novinare u Biškeku, Keri je rekao da je pad ruskog aviona tragedija i izrazio najdublje saučešće porodicama i prijateljima žrtava avionske nesreće.

106 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com