Počela primjena Zakona o strancima - Volim Podgoricu

Počela primjena Zakona o strancima

Zakon o strancima počeće danas da se primjenjuje u cjelini, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su kazali da je izmjenom Zakona o strancima, koji je stupio na snagu 3. juna, odložena primjena njegova tri člana.

„Primjena članova 64, 66 i 133 stav 1 tačka 7, odložena je do 1. novembra, što znači da će se od danas Zakon o strancima primjenjivati u cjelini“, kazali su predstavnici Ministarstva ageniciji MINA-business.

Oni su objasnili da su to članovi kojima se propisuje ograničenje za zapošljavanje stranaca, potvrda Zavoda za zapošljavanje ZZZ, kao i novčana kazna za prekršaj ako je poslodavac dao pisanu ponudu za zapošljavanje stranca prije dobijanja potvrde Zavoda.

„Ograničenje za zapošljavanje stranaca, u smislu Zakona o strancima, znači da se dozvola za privremeni boravak i rad stranca može izdati samo ako na evidenciji ZZZ nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na određenim poslovima, ili je osoba sa te evidencije odbila zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima“, dodali su iz Ministarstva.

Potvrdom ZZZ, kako su naveli, dokazuje se da nema ograničenja za zapošljavanje stranca.

„Na osnovu potvrde poslodavac može dati pisanu ponudu za zapošljavanje stranca na određenom radnom mjestu, što je jedan od dokaza o opravdanosti zahtjeva za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad stranca, u postupku kod Ministarstva unutrašnjih poslova“, kazali su iz Ministarstva rada.

Zakon o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila, predviđao je da nijedan strani državljanin ne može da dobije posao u Crnoj Gori, ako na evidenciji ZZZCG ima adekvatne domaće radne snage.

Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila dodatno otežana situacija u realizaciji turističke sezone.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com