U budvanskom vrtiću ove godine 980 djece - Volim Podgoricu

U budvanskom vrtiću ove godine 980 djece

U budvanski vrtić “Ljubica V. Jovanović-Maše” ove godine je upisano 980 djece, a rad je organizovan u okviru 32 vaspitne grupe.

Oranizovani vid brige o djeci predškolskog uzrasta datira još od 1946. godine, a sama ustanova je osnovana 1976. godine kao dječji vrtić. Danas pod tom ustanovom rade vaspitne jedinice koje se nalaze u Budvi, Svetom Stefanu i Petrovcu.

Agenciji MINA je iz Ministarstva prosvjete saopšteno da je u školskoj 2015/16 godini u ustanovu upisano 980 djece, i da je rad je organizovan u 23 vaspitne grupe u Budvi, pet u Svetom Stefanu i četiri u Petrovcu.

“Predškolsko obrazovanje i vaspitanje je od posebnog društvenog interesa tako da se u vrtiću “Ljubica V. Jovanović-Maše” vodi računa da se cilj vaspitanja i obrazovanja ostvaruje kroz sveukupan razvoj djece tako što se podstiču njihove aktivnosti u oblasti motorike, socio-emocionalnoj sferi, govornih i intelektualnih sposobnosti“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, djeca dostižu ciljeve koje su predviđeni za njihov ukupni napredak kroz učenje putem igre.

“Stoga se posebno potenciraju aktivnosti u okviru fizičke, logičko-matematičke, govorno-jezičke, likovne, muzičke, socio-emocionalne i oblasti upoznavanja i ovladanja okolinom. Kod djece se podstiču osobenosti koje ukazuju na njihove posebne kreativne karakteristike“, ukazali su iz Ministarstva.

Samim tim, dodaje se, kreira se ambijent koji podstiče kreativne inicijative, ličnosne karakteristike, potrebu za lilčnim izrazom i stvara prostor da kroz igru u tome istraju.

U toj ustanovi posebno se vodi računa da se kroz praktičnu i stručnu podršku podstaknu i djeca saposebnim obrazovnim potrebama.

“Za svako od njih se radi individualni razvojno-obrazovni program IROP koji postavlja okvir vaspitačima da kroz oblasti zadovolje potrebe djece koje proističu iz njihovih smetnji i/ili teškoća u razvoju. U Ustanovi djecu sa posebnim obrazovnim potrebama posmatraju kao bogatstvo usljed različitosti koja istovremeno jača njihove vršnjake ovom dodatnom vrijednošću“, rekli su iz Ministarstva.

U cilju sto kvalitetnijeg ispunjavanja zadataka koji su prevashodno namijenjeni dobrobiti sve djece koja pohađaju predškolske vaspitno-obrazovne programe u JPU “Ljubica V.Jovanović-Maše” podstiče se i akcentuje profesionalni razvoj nastavnika na nivou ustanove.

“Osim što stručni saradnici (psiholog, logoped) svojojm ekspertizom daju stalnu savjetodavnu, konsultativnu, instruktivnu i radioničarsku podršku kadru, u Ustanovi se prate novine, inovacije u sistemu obrazovanja i vaspitanja i u duhu jačanja kadrovskih kompetencija sprovode obuke“, dodali su iz Ministarstva.

Kao primjer koji to dokazuje naveli su nedavno organizovanu obuku za izradu i primjenu IROP-a.

“Cijeneći da je osmišljen novi obrazac za IROP, usvojen na Nacionalnom savjetu za obrazovanje i kao takav odobren i postao obavezujući za upotrebu u vaspitno-obrazovnomsistemu, u JPU “Ljubica V. Jovanović-Maše” su se opredijelili za edukaciju da bi vaspitački i stručni kadari dalje odgovarao na potrebe sve djece”, ukazali su iz tog Vladinog resora.

Na teritoriji opštine Budva prijavljen je boravak stranih državljana čija djeca su polaznici vrtića “Ljubica V. Jovanović-Maše”.

U vrtiću se radi na tome da se djeca iz tih porodica u potpunosti integrišu, ali da se njihovi vršnjaci osnaže za toleranciju, prihvatanje različitosti kao prednost.

“Vaspitači nastoje da, kroz razne aktivnosti, djecu međusobno uče pored crnogorske i o kulturi, tradiciji i običajima drugih naroda, pri čemu je djetetovo porijeklo vodič za rad”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su ukazali da vaspitači pokazuju da imaju kompetencije koje se odnose na prepoznavanje i poštovanje kulturne i individualne različitosti, razumijevanje vrijednosti koje imaju djeca i njihove porodice, podsticanje interkulturalnog poštovanja i razumijevanja među djecom.

“Ovo rezultira time da se kod djece gaji empatija, tolerancija, sposobnost za komunikaciju, saradnju i nenasilno rješavanje sukoba, otvorenost, razvija interkulturalna ośetljivost”, naveli su iz Ministarstva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com