Dug opština u šest mjeseci smanjen 21,2 miliona eura - Volim Podgoricu

Dug opština u šest mjeseci smanjen 21,2 miliona eura

Ukupna dugovanja crnogorskih opština za neizmirene obaveze u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 97,99 miliona eura, pokazuju podaci objavljeni u najnovijem Biltenu Ministarstva finansija.

Lokalne samouprave su od početka januara do kraja juna uspjele da dug po ovom osnovu umanje za 21,2 miliona eura, a najveći dužnik i dalje je ubjedljivo ostala crnogorska metropola turizma, pišu Dnevne novine.

Dug Opštine Budva za neizmirene obaveze 30. juna bio je 30,44 miliona eura, odnosno 2,69 miliona manje nego 31. decembra prošle godine.

I pored neznatnog smanjenja, dugovanja budvanske opštine i dalje iznose skoro trećinu ukupnog zaduženja lokalnih samouprava, a zbog neplaćene električne energije sredinom septembra Budva je umalo ostala bez napajanja. Novi predsjednik opštine Srđa Popović nedavno je kazao da se “više duguje opštini, nego što ona duguje”, te da očekuje da će do kraja godine stabilizovati finansije.t

Druga po zaduženosti je Opština Ulcinj, koja je za neizmirene obaveze na kraju juna dugovala 12,19 miliona eura, a njen račun u blokadi je od 20. oktobra zbog duga rožajskom advokatu Nuši Kalaču od oko 320.000 eura.

Slijede Opština Cetinje sa dugom od 11,01 miliona eura i Opština Berane, čije su neizmirene obaveze porasle za osam odsto i iznose 10,98 miliona eura. Sadašnje rukovodstvo opštine više puta je ukazivalo da je većina duga Berana nastala za vrijeme mandata prethodne vlasti.

U vrhu liste najzaduženijih je i Opština Bar sa dugom od 9,79 miliona eura.

Prema podacima koje su opštine dostavile Ministarstvu finansija, najviše duga u prvih šest mjeseci ove godine vratila je Opština Nikšić, čije su neizmirene obaveze smanjene sa 15,26 na 2,94 miliona eura.

Revnosna u izmirivanju obaveza bila je i Opština Bijelo Polje, koja je dug umanjila za 6,09 miliona i sada duguje 4,81 miliona eura.

Neizmirenih obaveza nemaju opštine Podgorica, Plužine, Rožaje i Petnjica.

 

1 komentar

  1. hello!,I like your writing so a lot! proportion we keep in touch more approximately your article on AOL? I require a specialist in this space to unravel my problem. May be that’s you! Looking ahead to peer you.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com