Kako je šef SAJ-a kupio turistički kompleks - Volim Podgoricu

Kako je šef SAJ-a kupio turistički kompleks

Komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosav Lješković po povoljnim uslovima prije pet godina postao je suvlasnik vrijednog turističkog kompleksa na nikšićkom jezeru Krupac, koji je prije privatizacije bio u vlasništvu države.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) došao je do dokumenata u kojima piše da je nekada državno preduzeće HTP “Onogošt” u stečaju 2010. godine prodalo svoju nepokretnu imovinu na jezeru Krupac (restoran “Plaža” sa zemljom) firmi “Krupac Monte” za 329.600 eura. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Lješković je suvlasnik firme “Krupac Monte” sa 50 odsto kapitala.

U vrijeme prodaje nepokretne imovine “Onogošta” neto knjigovodstvena vrijednost restorana i zemlje  bila je procijenjena na 463.220 eura. To znači da je Lješkovićeva firma kupila imovinu na Krupcu 30 odsto jeftinije od njene neto knjigovodstvene vrijednosti, odnosno 133.620 eura. Taj iznos je upisan kao gubitak za HTP “Onogošt” u stečaju.

HTP Onogošt revizor izvještajStranica revizorskog izvještaja HTP “Onogošt”

Kada je taj dio imovine prodat, firma šefa SAJ-a bila je jedini ponuđač i to na četvrtom javnom pozivu.

Prema podacima CRPS-a, firmu “Krupac Monte” osnovao je Lješkovićev poslovni partner Radovan Marković 7. avgusta 2008.  Ubrzo nakon osnivanja, od firme HTP “Onogošt” dobila je u zakup vrijednu imovinu na Krupcu, koju je kasnije kupila. Prema pisanju medija u 2009. godini cijena zakupa bila je mjesečno 200 eura.

Lješković se prvi put kao suvlasnik firme “Krupac Monte” pojavljuje 24. avgusta 2011, nakon što je ta firma upisana kao vlasnik vrijedne imovine u Nikšiću. Tada se povećava i novčani kapital firme komandanta SAJ-a za 104.210 eura.

Lješković nije odgovarao na pozive novinara CIN-a CG, tako da je ostalo nejasno odakle mu stotine hiljada eura za vlasnički udio u firmi “Krupac Monte”. Nije poznato ni da li je Lješković prijavio tu imovinu na osnovu Pravilnika o imovinskom kartonu policijskih službenika. Prijavljivanje netačnih podataka o imovini teža je povreda službene dužnosti i povlači disciplinsku odgovornost.

Prema podacima CRPS-a Lješkovićeva kćerka A. Lj. od svog punoljetstva (2009.) vodila se kao izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik “Krupac Monte”. Ona je bila direktor i u vrijeme kupovine imovine preduzeća HTP “Onogošt”.

Kćerka komandanta SAJ-a je bila direktor i sada ugašene firme “Fetiš”, koja je imala djelatnost prodaje kožne obuće. Firma “Fetiš” osnovana je u Nikšiću 2011. a ugašena 2013. godine.

U vrijeme rasprodaje imovine nekada državne firme HTP “Onogošt”, većinski vlasnik te kompanije bio je HLT fond biznismena Vladana Vujovića, kuma premijerovog brata Aca Đukanovića.

Manjinski akcionari tog nikšićkog preduzeća u 2010. osporavali su Vujovićevu odluku da rasproda imovinu firme. Oni su 2010. isticali da je stečaj uveden iz neopravdanih razloga.

Radosav Lješković je u oktobru prošle godine postavljen na mjesto komandanta SAJ-a. On je prije obavljao poslove rukovodioca Grupe za obezbjeđenje visokih državnih funkcionera u okviru Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Lješković je decenijama poznat po rezultatima u džudou, a bio je i godinama u timu za obezbjeđenje premijera Mila Đukanovića. Krajem 2010. godine povukao se sa poslova obezbjeđenja premijera.

Kupio šumu od 10.664 kvadrata i pašnjak

kompleks

Prema podacima Uprave za imovinu Radosav Lješković kupio je šumu od  10.664 kvadrata i pašnjak od 1.748 m2 na prostoru katastarske opštine Krnjača. Kao vlasnik te nepokretne imovine, prema istim podacima, Lješković je upisan 5. avgusta prošle godine.

Komandant SAJ-a će danas u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici biti saslušan povodom prebijanja Milorada Mija Martinovića tokom protestnog skupa Demokratskog fronta u Podgorici.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), kojim Lješković komanduje, pretukli su Martinovića, ali i nekoliko muškaraca koji nisu pružali otpor nakon razbijanja protesta DF-a.

Sporno je i ponašanje za sada nepoznatog vozača hamera, koje koristi SAJ, a sa kojim su u noći protesta jureni građani.

Šest miliona za moderan smještaj SAJ-a

Prema pisanju policijskog “Dokumenta” pripadnici SAJ-a i Posebne jedinice policije (PJP), u narednom periodu trebalo bi da dobiju nove moderne smještajne objekte u kampu na Zlatici.

“Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević prošle godine je formirao radnu grupu koja je sagledala trenutno stanje u kampu i preduzela brojne aktivnosti kako bi se za pripadnike SAJ-a i PJP obezbijedili adekvati uslovi za rad”, piše u oktobarskom broju “Dokumenta”.

Planirana je izgradnja smještajnog objekta, koja obuhvata četiti faze, ukupne vrijednosti oko šest miliona eura.

Predstavnici SAJ-a i PJP-a su se prošle godine obraćali menadžmentu MUP-a i UP-a, navodeći da su sve prostorije u kampu “Zlatica“ u veoma lošem stanju.

Specijalno tužilaštvo vodi istragu povodom slučaja prodaje kampa “Zlatica”, koji je  kupljen 2011. godine od firme “Normal kompani” za potrebe Uprave policije za oko osam miliona eura, iako je samo nekoliko godina ranije prodat tom preduzeću za nekoliko puta manji iznos.

Lješković nije saopštio imena SAJ-ovaca koji su pretukli Martinovića

SASLUŠAN KOMANDANT SAJ-a: Ko je tukao Martinovića?

(Vijesti)

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, CINCG 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com