OŠ Savo Pejanović neće biti zatvorena i srušena - Volim Podgoricu

OŠ Savo Pejanović neće biti zatvorena i srušena

Ne samo da je u centru Podgorice, već godinama zauzima i centralno mjesto u vaspitno-obrazovnom sistemu. OŠ “Savo Pejanović” jedna je od najstarijih obrazovnih institucija u glavnom gradu.

Decenijama ova škola nosi titulu jedne od najprestižnijih u Podgorici. Iznjedrila je brojne generacije, pružila znanje koje je mnogima poslužilo kao osnova za dalje usavršavanje. Njeni učenici danas su poznati ljekari, političari, sportisti…, pišu Dnevne novine.

Ugled jedne od najboljih škola brani i danas. Smještena uz nekadašnji Kino “Kultura”, koji danas živi samo na slikama, nosi ime po istaknutom revolucionaru i prvoborcu Savu Pejanoviću. Zato će dobiti bitku za opstanak. Škola, dakle, neće podijeliti sudbinu svog prvog susjeda, nekad omiljenog gradskog kina. Tako iz škole demantuju glasine koje su uznemirile Podgoričane i bivše đake škole da će biti srušena.

“Jako je važno naglasiti da nije planirano zatvaranje škole zbog rušenja, niti iz bilo kog drugog razloga. Škola će nastaviti da radi, jer zauzima jedno od vodećih mjesta po kriterijumima vaspitanja i obrazovanja djece. A dokaz su i brojne generacije uspješnih ljudi za koje je škola zaslužna”, smatra direktorica Darinka Adžić.

Ustanova koja je od 1946. do 1950. radila kao Niža realna gimnazija danas ima 595 učenika u 25 odjeljenja. Broji 53 zaposlena radnika. Nekad smještena u zgradu Gimnazije “Slobodan Skerović” od 1. oktobra 1950. izdvaja se u Prvu sedmogodišnju školu i radi kao samostalna vaspitno-obrazovna institucija. Dvije godine kasnije prerasla je u Osmogodišnju školu. U novijoj istoriji, od školske 2006/07. škola počinje da radi po nastavnim planovima i programima devetogodišnje osnovne škole.

“Mi smo dobar primjer kvalitetne inkluzije u obrazovanju ne samo u gradu, nego i šire”, naglašava Adžić.

Ona dodaje da u školi ima 15 učenika koji nastavu pohađaju po posebnim obrazovnim potrebama, koji su raspoređeni u 15 odjeljenja. Školu, s ponosom ističu, pohađa i 55 djece romske i egipćanske populacije koji žive u Kampu Konik.

O kvalitetu škole svjedoči podatak da je u prošloj školskoj godini 18 učenika dobilo diplomu “Luča”, kao i činjenica da đaci ove škole učestvuju na raznim takmičenjima, manifestacijama, projektima…

U klupama OŠ “Savo Pejanović” sjedjeli su brojni profesori, ljekari, naučnici, privrednici, sportisti, umjetnici, danas uspješne i poznate ličnosti.

Svi oni se sa ponosom sjećaju svoje škole i rado učestvuju u njenom životu i radu. Jedna od njih je i dr Olivera Miljanović, direktorica Centra za medicinsku genetiku i kliničku imunologiju KCCG.

“U doba ranih sedamdesetih osnovna škola je za sve nas predstavljala glavno mjesto svih saznanja i događaja. Na početku vođeni učiteljicom ili učiteljem, koji je za većinu nas bio ponekad veći autoritet čak i od roditelja, upuštali smo se u nova saznanja pismenosti, opažanja prirodnih pojava i komunikacije sa okolinom i vršnjacima”, kaže Miljanović.

Za većinu je, kaže, učiteljica bila inspiracija “da se pokažemo u najboljem izdanju i u pogledu znanja i u pogledu ophođenja prema drugima”.

Prisjećanje završava nečim sasvim ličnim.

“I danas volim da zastanem pred mojom školom, naročito kada opada žuto lišće lipe i zamiriše na jesen… na novu školsku godinu i… avanture koje će ona donijeti”, kaže Miljanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com