SNP: Vlada u najkraćem roku da vrati pare građanima od neustavne takse - Volim Podgoricu

SNP: Vlada u najkraćem roku da vrati pare građanima od neustavne takse

Socijalistička narodna partija  očekuje da Vlada u najkraćem roku izađe sa jasnim predlogom kako će građanima Crne Gore vratiti novac koji im je uzela po osnovu neustavne takse na gorivo.

“Ako Vlada ne zna kako da izvrši obeštećenje građana, onda ih pozivam da prihvate model koji sam već ponudio”, poručio je predsjednik SNP-a, Srđan Milić.

On je ranije predložio da se građani obeštete tako što bi u narednih šest mjeseci gorivo bilo dodatno jeftinije za sedam centi.

Ustavni sud Crne Gore proslijedio je danas Klubu poslanika Socijalističke narodne partije odluku kojom je proglasio neustavnom vladinu Uredbu o taksi na gorivo.

Prema riječima Milića, konstatacija Ustavnog suda da je Vlada narušila ustavni princip podjele vlasti predstavlja najbolji odgovor na jednu neozbiljnu i neprincipijelnu kritiku iz vlasti na inicijativu SNP-a pred tim sudom.

“Crna Gora je zemlja čuda i po tome što imamo potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duška Markovića i ministra pravde Zorana Pažina, koji, po njihovim riječima, odbraniše državu od ‘ustavnog puča’, ali u isto vrijeme aktivno učestvovaše u kršenje Ustava Crne Gore, kojim je izvršeno otimanje ogromnog novca od građana”, navedeno je u saopštenju.

Milić ukazuje da su ta dva pravnika učestvovala u donošenju odluke kojom je narušeno ustavno načelo podjele vlasti, odnosno kako je utvrdio Ustavni sud: „uređujući aktom niže pravne snage pravnu materiju čije je uređivanje u isključivoj nadležnosti zakonodavca  – Vlada je, po ocjeni Ustavnog suda, istovremeno povrijedila i načelo podjele vlasti iz odredbe člana 11 iz stava 3 Ustava Crne Gore“.

“To bi se, u ozbiljnim državama, moglo smatrati napadom na Ustav i Skupštinu Crne Gore. SNP će nastaviti sa svojim inicijativama, štiteći prava i slobode građana Crne Gore od aktuelne Vlade koja otima sredstva od svojih građana”, zaključio je Milić.

Ustavni sud proglasio je sredinom oktobra neustavnom dopunu Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva, za autoput i reprezentativni sport.

Taksa na gorivo još se obračunava jer Ustavni sud nije odluku proslijedio Službenom listu.

Vlada je od 21. aprila do 19. oktobra po osnovu neustavne takse na gorivo uzela ukupno 9,9 miliona eura. Prema grubim

Taksa ukupno iznosi sedam centi, od čega je za autoput pet, a za reprezentativni sport dva centa po litru goriva.

Prema gruboj računici, Vlada  dnevno prihoduje oko 50 hiljada eura po osnovu neustavne takse.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com