Udruženje privatnih apoteka: Priča o uštedama netačna i licemjerna - Volim Podgoricu

Udruženje privatnih apoteka: Priča o uštedama netačna i licemjerna

Udruženje privatnih apoteka Crne Gore ističe da je odluka Fonda za zdravstveno osiguranje o ukidanju izdavanja ljekova na recept u privatnim apotekama nezakonita i suprotna odluci Vlade od 7. i 8. marta 2014. godine. Tvrde da je priča o uštedama i navodnom smanjenju troškova netačna i licemjerna, jer bi se, ocjenjuju, milionske uštede mogle napraviti kada bi građani Crne Gore prestali da plaćaju ljekove po najvišoj cijeni u odnosu na sve države Balkana.

“Na osnovu ove, reformske odluke Vlade, privatne apoteke su uložile ogromna sredstva u svoju mrežu (investicije u opremu, softvere, zapošljavanje obučenog kadra, zalihe ljekova), kako bi ispunile obaveze iz ugovora sa Fondom i zadovoljile zahtjeve korisnika, odnosno osiguranika koji su najviše profitirali iz ovoga procesa. Poslije dugogodišnjih problema, po prvi put su osiguranici mogli da dođu do ljekova bez čekanja i stalnih nestašica”, kazali su u Udruženju.

Fond je, ističu, ovakvu odluku donio na preporuku Ministarstva zdravlja, čime taj resor poništava odluke Vlade čiji je dio.

“Ova odluka je protivustavna, jer narušava principe jednakosti privatnog i društvenog vlasništva i školski je primjer diskriminacije koju sprovodi jedan državni organ. Građani Crne Gore treba da znaju da je u ovoj godini Fond rasporedio sredstva u iznosu od 17,5 miliona eura tako da je za 44 državne apoteke opredijeljeno oko 14 miliona, a za 107 privatnih svega 3,6 miliona, što je naravno još jedan vid diskriminacije privatnog sektora u odnosu na državni, i predstavlja kršenje Zakona o zaštiti konkurencije Crne Gore, kao i EU propisa koje je država Crna Gora zaključila sa EK”, tvrde u Udruženju privatnih apoteka Crne Gore.

Prema njihovim riječima, na smanjenje ili povećanje potrošnje ljekova izdatih na recept ne mogu da utiču apoteke, pa je teza o uštedama kao posljedici smanjenja pisanja recepata neistinita.

“Cijena ljekova je ista i u privatnim i u državnim apotekama, a Fond plaća za recept isti iznos i jednima i drugima, 67 centi po receptu. Na ime tih troškova, u toku ove godine je privatnim apotekama plaćeno 900.000 eura za 107 apoteka, a preko tri miliona za 44 apoteke u državnom vlasništvu, kojima je dodatno plaćeno još preko četiri miliona za plate i troškove, pa je jasno da osiguranike Crne Gore lijek košta skuplje u državnoj apoteci nego u privatnoj”, kazali su u Udruženju.

Tvrde da građani Crne Gore treba da znaju da su objašnjenja koja su dobili od strane Fonda netačna.

“Vjerovatnije se ovom odlukom pokušava očuvati monopolska pozicija jednog državnog farmako-mastodonta, koji više u demokratskom svijetu ne postoji. Činjenica da u 44 državne apoteke radi skoro 500 zaposlenih, a u 107 privatnih nešto oko 400, pokazuje o kakvim se nepotrebnim troškovima koje plaćaju građani radi”, naglašavaju u Udruženju.

Dodaju da je ova odluka Fonda direktno usmjerena ka osiguranicima.

“I protivna je politici Vlade Crne Gore da se uvedu tržišni principi i Evropske norme u ovoj oblasti, kako bi osiguranici imali ista prava koja imaju i ostali građani demokratskog svijeta, odnosno da se prekine sa praksom maltretiranja bolesnih pacijenata koji satima treba da stoje u redovima, jure ljekove po apotekama i ne tako rijetko i pored plaćenog osiguranja, ljekove moraju da plaćaju iz sopstvenog džepa”, kazali su u Udruženju.

Oni su kazali da građani Crne Gore treba da znaju da je priča o uštedama i navodnom smanjenju troškova netačna i licemjerna.

“Jer bi se milionske uštede mogle napraviti kada bi građani Crne Gore prestali da plaćaju ljekove po najvišoj cijeni u odnosu na sve države Balkana. Samo na jednom tenderu država nepotrebno potroši po par miliona eura, jer se ne registruju ljekovi koji su po 50 puta jeftniji od onih koji su odobreni za uvoz i koje Fond plaća, samo zato što se na taj način čuvaju monopolski lobiji i privatni finansijski interesi”, tvrde u Udruženju.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com