Ivanović: Spoljnotrgovinski deficit-ozbiljna prijetnja ekonomskoj stabilnosti Crne Gore - Volim Podgoricu

Ivanović: Spoljnotrgovinski deficit-ozbiljna prijetnja ekonomskoj stabilnosti Crne Gore

Crnogorska demokratska unija izražava zabrinutost zbog činjenice da je u našoj zemlji, za prvih osam mjeseci ove godine, došlo do pada pokrivenosti uvoza izvozom za dodatnih 2,2 odsto, što nas čini zemljom koja ima najveći spoljnotrgovinski deficit u regionu, kazala je Anđela Ivanović, potpredsjednice Cdu-a.
Anđela Ivanović

Prema zvaničnim podacima, izvoz Crne Gore je iznosio 218,8 miliona eura, dok je uvoz iznosio 1,383 milijarde eura – dakle, više nego petostruko.

Cdu smatra da je to neodrživa situacija koja ozbiljno prijeti dugoročnoj ekonomskoj, ali i političkoj stabilnosti Crne Gore.

“Svaka ozbiljna analiza će pokazati da iskorišćeno samo 10 do 20 odsto potencijala centralnog i sjevernog dijela naše zemlje u četiri ključne oblasti, koje su temelj našeg dugoročnog razvoja: turizam, poljoprivreda, drvoprerađivačka industrija i energetika. Ovome svakako treba dodati energetske potencijale u našem priobalju, prije svega prirodni gas. Na dugoročnoj osnovi, upravo razvoj u ovim oblastima i efikasno korišćenje resursa kojima naša zemlja raspolaže može ublažiti i eliminisati spoljnotrgovinski deficit i uspostaviti uravnoteženi i održivi ekonomski sistem”, kazala je Ivanović.

Cdu je u Političkoj izjavi, usvojenoj na Cetinju u junu ove godine, istakla da je Crnoj Gori neophodan efikasan i održiv ekonomski sistem, koji će njenim građanima pružiti sigurnost i prosperitet.

“Crna Gora i na ekonomskom planu mora da potvrdi svoju održivost i nezavisnost. Potrebna su nova rješenja i konzistentna ekonomska politika, koja će za svoju osnovu imati uravnoteženi regionalni razvoj i korišćenje svih domaćih potencijala, a posebno u oblasti poljoprivrede, drvoprerade, turizma i energetike. Razvojna ekonomska politika će biti u fokusu političkog djelovanja Cdu, kroz program mjera i prijedloga, koje će biti osnov našeg nastupa na narednim parlamentarnim izborima, pored, naravno, našeg stava da, i u ekonomskom smislu, crnogorsko članstvo u NATO-u donosi nesporne povoljnosti i koristi”, zaključila je Ivanović.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com