ŠVEDSKA ĆE UKINUTI GOTOVINU: Kako bi izgledao život bez keša? - Volim Podgoricu

ŠVEDSKA ĆE UKINUTI GOTOVINU: Kako bi izgledao život bez keša?

Prva zemlja u Evropi koja je uvela novčanice u službenu upotrebu sada prijeti da ih u potpunosti ukine. Postavlja se pitanje: da li ovakva odluka može da donese više pogodnosti od same štete?

Ukidanje gotovine moglo bi da doprinese smanjenju plaćanja poreza, kao i sprječavanju kriminalnih aktivnosti, smatra ekonomista Ljubomir Madžar.

“Pretpostavljam da će se u elektronskom sistemu mnogo teže obavljati nezakonite transakcije, jer sve što je elektronsko ide kroz sistem i može da bude praćeno, a gotovina je kao poručena za nedozvoljena finansiranja. Vjerujem da je to jedan od osnovnih motiva da se takva odluka donese. Kao drugo, to bi mogao da bude jeftiniji način, jer elektronsko plaćanje ne podrazumijeva papir, a novčanice se habaju i nameću neke troškove”, objašnjava Madžar.

Mač sa dvije oštrice

Kao treću prednost on navodi komfornost za one koji su vješti sa kompjuterom, jer sve može da se obavi za radnim stolom, i pritom se štedi vrijeme. Međutim, ova stavka sa druge strane može da se okarakteriše i kao mana, jer veliki broj ljudi nije toliko stručan da bi mogao da samostalno upusti u platni promet.

“To je jedna vrsta troška koju će svjetska javnost morati da podnese da bi se uklopila u taj sistem, jer ne vjerujem da postoji nijedna zemlja u kojoj svi stanovnici toliko suvereno barataju kompjuterom”, kaže Madžar.

novac, korupcija, mito, evro, novčanice

Foto: Profimedia

Šveđani u panici, sa razlogom ili ne?

Građani Švedske našli su se u čudu pri samoj pomisli da moraju da plaćaju svoje račune, ili da obavljaju kupovinu, isključivo elektronskim putem. Mnogi se plaše da u slučaju finansijske krize neće moći da povuku novac iz banaka, što znači da moraju da ga, ili troše, ili ostave bankama na raspolaganje. Da li je njihova reakcija opravdana?

Ekonomista Miodrag Zec sugeriše da bi moglo da dođe do zloupotrebe od strane banaka.

“U bankama se usled elektronskog plaćanja ostavlja ogroman broj podataka, kao i na Internetu, informacije o potrošačima, gdje kupuju, šta kupuju, pa se samim tim dosta zadire u privatnost. Takođe postoji bojazan da sistem padne, dođe do nestanka struje ili se hakuju podaci”, navodi Zec.

No, kako su finansijske krize često vještačke, neprirodne, i po riječima ekonomiste Madžara, nastaju bez pravog razloga, još jedna prednost novog sistema je što je mogućnost panike smanjena. Ipak, oni koji ne budu mogli da povlače svoj novac u takvim trenucima, biće obavijeni velom neizvjesnosti.

“Nema te stvari koja ima samo pozitivne karakteristike. Sva mudrost se sastoji u tome da se dvije strane dobro odvagnu i da se donese dobra odluka”, zaključuje Madžar.

(Srbija danas)

1 komentar

  1. Oh my goodness! an amazing write-up dude. Thanks Nevertheless I am experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggling to sign up for it. Is there anyone obtaining identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com