IVANOVIĆ: Potpisano 794 ugovora vrijednosti 17,2 miliona eura - Volim Podgoricu

IVANOVIĆ: Potpisano 794 ugovora vrijednosti 17,2 miliona eura

Kroz pet javnih poziva za grantove u okviru MIDAS projekta potpisano je 794 ugovora, ukupne vrijednosti investicija 17,2 miliona eura, kazao je minister poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Poslanica Demokratske partije socijalista DPS Marta Šćepanović upitala je ministra u parlamentu koji su konkretni investicioni projekti realizovani u periodu 2013-2015 i koje konkretne efekte oni imaju na ekonomiju Crne Gore.

Odgovarajući na ovo pitanje, Ivanović je između ostalog rekao da je kroz MIDAS projekat kreirano više od 600 radnih mjesta u poljoprivredi, povećan stočni fond za 548 visokosteonih junica, 650 jagnjica, 295 jarica, rekonstruisano i adaptirano 23 štale, postavljeno devet plastenika, izgrađeno 11 skladišta za voće i povrće, šest skladišta za med, osam katunskih smještaja, četiri vinopodruma, jedan mlin za proizvodnju maslinovog ulja…

“Nabavljen je 271 traktor, 1.697 komada dodatne opreme, 119 jedinica za mužu, oprema za proizvodnju meda za 18 proizvođača, riješeno pitanje upravljanja stajnjakom u 188 pojedinačna slučaja, izgrađene nove terase radi sprečavanja erozije i ostalo”, istakao je Ivanović.

U dijelu institucionalne podrške, dodaje on, kroz projekat MIDAS podržano je jačanje kapaciteta više institucija u oblasti poljoprivrede.

Takođe, Ivanović je podsjetio da su Evropska komisija, Svjetska banka i MPRR počeli sa implementacijom projekta IPARD-like, koji je podijeljen u dvije faze.

“Prva za koju su ugovori već zaključeni i čiji je fokus na jačanju primarne poljoprivredne proizvodnje i druga čiji je fokus na preradi. Ukpan iznos investicija kroz projekat IPARD-like 1 i 2 biće između 22-24 miliona eura, dok će beposvratna podrška iznositi oko 11 miliona eura”, kazao je on.

Za IPARD like 1 primljena je 521 aplikacija, a zaključen ugovor o grantu sa 291 proizvođačem. Poziv za grantove IPARD-like 2 očekujemo u decembru.

“Po završetku projekata IPARD-like 1 i 2 crnogroskim poljoprivrednicima je na raspolaganju IPARD program. Za period 2016-20 obezbijeđeno je 51,8 miliona eura bespovratnih sredstava, od čega sredstva EU čine 39 miliona, a nacionalno kofinansiranje iznos 12,8 miliona eura”, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, Ministartsvo poljoprivrede je bilo veoma posvećeno pokretanju proizvodnje u više kompanija koje su imale različite poteškoće u poslovanju.

“Osnovni cilj svih naših napora bio je usmjeren na kreiranje novih radnih mjesta i pokretanje ili povećanje prozivodnje. Značajan doprinos dali smo kod pokretanja proizvodnje u s firmama: Vektra Jakić u Pljevljima, Javorak i Gradska Pekara u Nikšiću, Biotel u Andrijevici, Pilana na Njegovuđi na Žabljaku, Fabrika stočne hrane i Farma koka nosilja, Zora u Beranama, te Kuća I meda I započeti radovi na izgradnji Kuće voća”, dodao je Ivanović.

Takođe, ističe on, kroz projekat sa Abu Dabi fondom za razvoj Ministarstvo pruža podršku firmama koje su dostavile svoje projekte. Riječ je o firmama Milkkraft (Bijelo Polje), MI Goranović (Nikšić), Mesopromet (Bijelo Polje), Plantaže 13. jul i Vektra Jakić.

“Dodatno, analiziraju se svi pristigli zahtjevi kojih na današnji dan ima 22”, naglasio je on.

Ivanović je naglasio da se konkretni efekti svih investicionih i kapitalinih projekata odnose na kreiranje novih radnih mjesta, rast proizvodnje i postepeno stvaranje uslova za supstituciju jednog dijela uvoza domaćom proizvodnjom.

Komentarišući tezu koja se s vremena na vrijeme plasira javnosti da je Ministarstvo poljoprivrede posvećeno samo velikim poljoprivrednim proizvođačima, a da male uopšte ne pomaže, ministar je rekao da sve dosadašnje mjere Ministarstva bile su usmjerene isključivo ka malim poljoprivrednim proizvođačima, a da je po prvi put, kako je rekao, podrška velikim data kroz projekat sa Abu Dabi fondom.

Kada je riječ o podršci sjeveru, Ivanović je istakao da je u tom dijelu Crne Gore realizovano preko 53 odsto sredstava Agrobudžeta, 54,5 odsto sredstava podrške MIDAS-a, 54 odsto ukupnog broja ugovora IPAR-like, i  gotovo 65 odsto vrijednosti tih ugovora.

Za razumijevanje tih podataka, kako je dodao, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se najdinamičniji rast u poljoprivredi ostvaruje u centralnom dijelu Crne Gore, odnosno opštinama Nikšić, Danilovgrad i Podgorica.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com