Podmetnuta bomba IS najverovatniji uzrok pada ruskog aviona - Volim Podgoricu

Podmetnuta bomba IS najverovatniji uzrok pada ruskog aviona

Dokazi sada ukazuju na to da je bomba koju su podmetnuli pripadnici Islamske države najverovatniji uzrok nesreće ruskog aviona iznad Sinaja u Egiptu, saopštili su izvori američkih i evropskih službi bezbjednosti.

Zvaničnici naglašavaju da nijesu došli do konačnih zaključaka o nesreći ruskog aviona u kojoj je poginulo svih 224 putnika i članova posade, prenio je Rojters.

Egipatski ogranak Islamske države, koja kontroliše djelove Iraka i Sirije i borbi se protiv egipatske vojske na Sinaju, odbacila je u novoj audio poruci svaku sumnju da je odgovorna za rušenje ruskog putničkog aviona.

Džihadisti su najavili da će saopštiti svijetu kako su oborili avion kad procijene da je za to došlo vrijeme.

Britanija je saopštila da je moguće da je neka eksplozivna naprava uzrok rušenja aviona, ali nije pomenula ko bi mogao da bude za to odgovoran.

“Zaključili smo da postoji značajna mogućnost da se avion srušio zbog neke eksplozivne naprave”, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond posle sastanka vladinog komiteta za krizne situacije, kojim je predsjedavao premijer Dejvid Kameron.

Egipat, blizak saveznik SAD, iznio je sličnu teoriju.

“Vjeruje se da je u pitanju bila eksplozija, ali zasad nije poznato koje vrste. U toku je ispitivanje uzoraka pijeska uzetog sa mjesta nesreće da bi se utvrdilo da li je to bila bomba”, rekao je neimenovani egipatski izvor, blizak timu koji ispituje sadržaj crne kutije.

Avion ruske aviokompanije “Kogalimavija”, na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga, srušio se u subotu, 31. oktobra, 23 minuta nakon polijetanja, oko 100 kilometara od Ariša u Sjevernom Sinaju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com