ZZZ opredijelio dva miliona eura za zapošljavanje osoba sa invaliditetom - Volim Podgoricu

ZZZ opredijelio dva miliona eura za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Zavod za zapošljavanje ZZZ opredijelio je javnim pozivom dva miliona eura za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, za šta se očekuje najmanje 40 projektnih ideja u cilju otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja uslova za njihovo zaposlenje.

Direktor ZZZ, Vukica Jelić, saopštila je da je Upravni odbor odobrio dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji je u Zavodu od 2009. Godine, prenosi MINA-business.

„U ovoj godini će Zavod potrošiti oko tri miliona eura za osobe sa invaliditetom“, rekla je Jelić na konferenciji za medije.

Grant je, kako je navela, namijenjen svim građanima i preduzećima koji imaju ideje projekte da zapošljavaju osobe sa invaliditetom i povećavaju njihovu zapošljivost.

„Ovaj grant smo objavili u utorak u iznosu od dva miliona, a javni poziv će trajati 20 dana, pri čemu aplikanti mogu dobiti grant od tri hiljade eura do 50 hiljada eura“, kazala je Jelić.

Aplikanti će, kako je precizirala, odmah po potpisivanju ugovora dobiti 50 odsto sredstava, nakon dokaza da su uredno trošili sredstva 40 odsto i na samom kraju deset odsto.

„Iskustva iz prethodnog granta pokazuju da su se 63 aplikanta prijavila, od kojih smo izabrali njih 19, a uključeno je 277 osoba. Ovih dana očekujemo da se taj grant završi i znaćemo tačno koji su njegovi rezultati“, navela je Jelić.

Na evidenciji Zavoda se, kako je precizirala, trenutno nalaze 2,3 hiljade osoba sa invaliditetom, od čega su 1,1 hiljada invalidi rada druge i treće kategorije, oko 600 su oni koji su izašli iz specijalnih škola i oko 600 koji su dobili status na osnovu rješenja Komisije za profesionalnu rehabilitaciju.

Analiza Udruženja mladih sa hendikepom pokazuje da više od 40 odsto poslodavaca reklo da nijesu nikad čuli za subvencije koje država daje za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Načelnik Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Slavica Radusinović, rekla je da zakon i ZZZ ima široku lepezu stimulativnih mjera za poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

„Postoje četiri vrste subvencija, odnosno zarade, dodjela bespovratnih sredstava za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, učešće u finansiranju ličnih troškova pomagača u radu i kreditna sredstva za kupovinu mašina, alata i opreme pod povoljnim uslovima“, objasnila je Radusinović.

Pravo na subvenciju zarade ostvaruje 100 poslodavaca za 142 osobe, pri čemu zarada zavisi od visine procenta invaliditeta osobe koja se zapošljava.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com