Podgorica: Skidali carinsku sajlu pa u kamione krijumčarili cigarete, vino i pivo - Volim Podgoricu

Podgorica: Skidali carinsku sajlu pa u kamione krijumčarili cigarete, vino i pivo

Specijalno vijeće kojim je predsjedavala sudija Suzana Mugoše, danas je u podgoričkom Višem sudu izreklo prvostepenu presudu okrivljenima u akciji Karavan, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje i zloupotrebu službenog položaja. Nakon presude, sud je produžio pritvor okrivljenima.

Željko S. Momić iz Lučana, državljanin Srbije, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje i novčanu kaznu od 2.000 eura. On je prema navodima optužnice, organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala od septembra 2013. do januara 2014. godine.

Branko M. Baošić,  optužen za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje, osuđen je na dvije i po godine zatvora i novčanu kaznu od hiljadu eura.

Za ista krivična djela Saša D. Simović je osuđen na godinu i po zatvora i hiljadu eura novčane kazne, kao i Jovan K. Baošić i Borko N. Stanić.

Vukoman M. Mrdak, carinik Uprave carina Crne Gore na graničnom prelazu Dobrakovo kod Bijelog Polja, osuđen je na jedinstvenu kaznu od tri i po godine zatvora zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i produženo krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni Danilo D. Vorotović je zbog krijumčarenja osuđen na šest mjeseci zatvora uslovno na dvije godine i novčanu kaznu od 500 eura.

Sudija Suzana Mugoša je u obrazloženju presude između ostalog navela da je nesporno utvrđeno da su izvršili krivična djela, pri čemu je Momić bio organizator kriminalne organizacije. Analizom telefonskih razgovora između okrivljenih, koji su snimljeni primjenom mjera tajnog nadzora, okrivljeni su postupali po upustvima Momića. Organizovali su se I planirali krijumačrenje u međunarodnim razmjerama na duže vrijeme radi sticanja nezakonite dobiti. Sudija je dodala da je Mrdak propustao kamione, ne vršeći carinsku kontrolu.

U optužnici piše da je Momić u Srbiji i Crnoj Gori nabavljao robu radi prodaje – cigarete, alkoholna pića, pirotehnička sredstva, garderobu i tehničke proizvode. Potom je po njegovom upustvu, okrivljeni Branko M. Baošić skladištio u prostoru preduzeća “Gradac” u Novom selu kod Danilovgrada, i dao svoj kamion na raspolaganje da se prevozi krijumčarena roba. U optužnici piše da je roba ušla u Crnu Goru tako što su izbjegnute  mjere carinskog nadzora. Tako je Momić u dogovoru sa Slavoljubom Savićem, uz regularni prevoz aluminijuma iz Bara u Srbiju, u kamion utovarili cigarete i tekstilnu robu, a prethodno je Branko Baošić sa NN osobom, sa teretnog kamiona skinuo carinsku sajlu. Dana 18. septembra 2013. je takođe iza aluminujuma, u kamion utovareno 18.000 šteka “malboroa”, 4250 šteta “monte”, 1350 šteka “trokadero plavi”, kao i još raznih vrsta cigareta, vino, pivo, alkoholno piće, potom bižuterije I tekstilne robe ukupne vrijednosti 254.541, 40 eura. Savić je u noći 21. 09. 2013,. bio otkriven od službenika Uprave policije Bijelo Polje, nakon prolaska carinske kontrole. U optužnici piše da je izbjegnuto da plate PDV, akcize i carinu u iznosu od 149.000 eura.

1 komentar

  1. I have learned some new things from a blog post. One more thing to I have recognized is that normally, FSBO sellers will reject people. Remember, they would prefer to never use your solutions. But if a person maintain a reliable, professional romance, offering assistance and remaining in contact for four to five weeks, you will usually have the capacity to win interviews. From there, a house listing follows. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com