Evo ko je komandovao jedinicama, a ko je sve i gdje bacao suzavac, šok bombe… - Volim Podgoricu

Evo ko je komandovao jedinicama, a ko je sve i gdje bacao suzavac, šok bombe…

Osim primjene fizičke sile u razbijanju demonstracija 24. oktobra, na građane su bačene stotine patrona jakog i opasnog po zdravlje suzavca CS.

Izvještaj Komisije za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude koju je formirala Uprava policije samo dan nakon protesta pokazuje da se nakon naređenja Jovice Rečevića, krenulo  sa bacanjem preko stotinu  patrona suzavca CS, te bombi ispunjenih istim opasnim hemijskim sredstvom, na različitim lokacijama. Nevjerovatne količine hemijskih sredstava ispaljivali su pripadnici svih jedinica.

Centar grada je u sat vremena ugušen opasnim dimom. O njegovim posljedicama po zdravlje garđana još se ne govori.

Prve suzavce, prema izvještaju, ispalili su pripadnici Posebne jedinice. Prema izvještaju, oko 22 sata ispred Skupštine pripadnici Posebne jedinice Milorad Drakić i Dražen Vukadinović  ispaljuju  pet metaka sa suzavcem,  a Igor Razić i Sreten Dragić  aktiviraju 1 komad BRS AG-1 i komad BRS AF-1.

DF ProtestiDF Protesti

Nedaleko odatle bacaju se desetine suzavaca: “Službenici Posebne jedinice, Mladen Radunović, Dugan Đuretić, Mile Komšić, Bogić Knežević, Predrag Ružić i Dušan Đukić  u Bul.Svetog Petra Cetinjskog oko 22.00 h, radi odbijanja napada od štićenog objekta i policijskih službenika  iz hemijskih pušaka ispalili su: 24 patrone CS, 5 komada BRS AG-1 i 5 komada BRS AF-1, kao i 2 komada šok bombi”, navodi se u izvještaju. Neki od tih policajaca krivično su gonjeni  (vidi boks).

Istovremeno, takođe u Bulevaru, pripadnici  iste jedinice –  Radenko Đukanović, Boris Barjaktarević, Milan Jokić , Blažo Filipović i Dragan Lubarda ispaljuju još  – 10 projektila CS,  5 komada BRS AG-1  i 5 komada BRS AF-1.

Pola sata kasnije ispred zgrade TV Pink,  Radunović  i Đuretić iz hemijske puke ispaljuju  još  4 patrone CS, a kod mosta Milenijum  još  5 projektila CS.

Protesti DF

Protesti DF

U isto vrijeme, od 22.30 do 23.00,Drakić i Vukadinović ispaljuju iz hemijske puške četiri  metka, pa tri na mostu Blaža Jovanovića, u Njegoševom parku  četiri, i tri metka opet nakon 23.00 h na mostu Blaža Jovanovića.

Komandir Posebne jedinice je Dragan Blagojević, bivši načelni CB Nikšić, nekadašnji vojni kadar i kolega Veselina Veljovića iz SAJ-a,  njegov nasljednik na mjestu komandanta.

SVI CENTRI BEZBIJEDNOSTI PROTIV DEMONSTRANATA

To je tek dio hemijskih sredstava upotrijebljenih u noći 24. oktobra protiv golorukih demonstranata.  Desetine suzavaca i šok bombi ispalili su i pripadnici ostalih centara bezbjednosti.
Pripadnici CB Podgorica ispalili su 4 projektila CS i dvije fleš bombe, u Ulici slobode i Karađordevoj ulici. Starješina CB Podgorica je  Božidar Bulatović, a policajci koji su upotrijebili sredstva  Vladislav Čejović,  Dragan Krsmanović,  Dragoslav Šišević i Aleksandar Fuštić.

Dok podgorički policajci rastjeruju, prema izvještaju, neidentifikovane i jako nasilne demonstrante,  u Ulici slobode i kod zgrade Pinka, u isto vrijeme u Bul. Svetog Petra Cetinjskog  pripadnici CB Nikšić Željko Vujičić i Petar Vujošević ispaljuju šest  patrona sa CS (jedan sumnjičen za maltertiranje, vidi boks).

Nešto kasnije na  mostu Braće Zlatičana, Vujičić i Vujošević  iz hemijske puške ispaljuju 2 projektila CS,  Nikšićanin Tihomir Bezmarević  jednu flash bombu. Nikšićani su zaslužni i za suzavce ispred Hrama.

“Kada je veća grupa građana počela gađati policijske službenike kamenicama, flašama i drvenim palicama, pri tom oštećujući službena vozila  na Bul. Džordža Vašingotna, Žejko Vujičić  iz hemijske puške ispaljuje  jedan patron sa CS-om u pravo u grupe demonstranata na platou ispred Hrama, jer je napad kamenicama na policijske službenike, bio intezivan i konstantan i nije se mogao odbiti upotrebom drugih sredstava prinude”, navodi se u izvještaju komandira CB Nikšić Darka Mađarića.

Kod Hrama su djelovali i pripadnici CB Herceg Novi kojom je rukovodio Ljubiša Rovčanin. Po naređenju Jovice Rečevića, kod Hrama dvadesetak minuta pred ponoć, Đerko Prebiračević  upotrebljava dvije ručne CS bombe.

Budvani, kojima je rukovodio  Željko Džarić  oko 22.00h u Bul. Svetog Petra Cetinjskog ispred  Skupštine, ispaljuju sedam patrona. Patrone je ispalio policajac Dragoslav Konatar. U Parku kralja Nikole, Konatar i  Milan Radusinović upotrijebili su 5 šok bombi i 5 ručnih CS .

Ispred Skupštine u 22 sata Pljevljak Željko Radenović  ispalio je  četiri patrona, a ta jedinica je potom u parku kod spomenika kralja Nikole bacila i jednu ručnu bombu  i 2 ručna CS. Time su, navodi se u izvještaju starješine CB PLjevlja Dragana Mandića, odbili napad od štićenog objekta. U parku?

Policajac  CB Bijelo Polje Vladan Nedović je kad je počela policijska intervencija, ispalio u Bulevaru Sv. Petra tri suzavca  i jednu šok bombu. Nedović  i njegov kolega  Srđan Janjić kod hotela Nikić ispaljuju šok bombu i tri suzavca. Rukovodilac te jedinice je  Slaviša Grebović.

Barska jedinica kojom rukovodi Goran Jokić (protiv njega vođena istraga, vidi boks) takođe kod hotela Nikić rastjeruje navodne huligane. Jokić naređuje  SIobodanu Miloviću da ispali pet patrona, i još pet Draženu Sošiću  ,,prema grupi koja se nalazila u pravcu hotela Crna Gora”. Na iste građane  šok bombe bacaju Vladimir Baković,  Ivan Mrdunović,  Mirsad Laković i Aleksandar Đurđić.

Policajac Ilija Radonjić iz CB Berane kojom je rukovodio  Marjan Račić  kod zgrade stare Vlade oko 22 i 10, ispaljuje tri suzavca, i kasnije još tri u Njegoševom parku.

Suzavac kancerogen i opasan

Suzavac Irtant CS kojeg su pripadnici  crnogorske policije u noći demonstracija ispalili u ogromnim količinama (preko stotinu patrona, plus desetine bombi sa istom hemikalijom) na građane,  pojedina ljekarska udruženja okarakterisala su kao opasan i –  kancerogen.

Predsjednik Udruženja ljekara Atine Jorgos Patulis u vrijeme demonstracija u Grčkoj, kada je tamošnja policija koristila CS u razbijanju demonstracija, kazao je da hemikalije koje se nalaze u toj vrsti suzavca  mogu nanijeti ozbiljne posljedice ljudskom zdravlju. Da mogu biti uzročnici različitih problema, od respiratornih bolesti do raka. ,,CS se sastoji i od kancerogenih materija, pa može izazvati velike zdravstvene probleme u organizmu, među kojima i rak”.

Pojedina istraživanja ukazala su da u određenim slučajevima, u zavisnosti od količine i načina na koji se upotrebljava, CS može biti i smrtonosan.

U Izraelu, CS  je prijavljen kao uzrok smrti Jawaher Abu Rahmah 2010. godine. Bahreinska nezavisna komisija zaključila je da je u Bahreinu policija koristila prevelike količine CS gasa, i na način koji je mogao izazvati čak i smrt. Tamošnji opozicioni aktivisti i porodice poginulih tvrdili su da je deset osoba umrlo od iritanta CS plina u periodu od 25. marta do 17. decembra  2011.

(vijesti.me)

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com