Otvara se Centar za kinske studije i evro-azijske integracije u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Otvara se Centar za kinske studije i evro-azijske integracije u Crnoj Gori

Asocijacija kinesko-crnogorskog Društva prijateljstva danas je sa Šangajskim Institutom za međunarodne studije potpisala Sporazum o saradnji. Definisana su tri projekta na kojem će se raditi. Podrška SIIS otvaranju i naučnom dijelu programa “Kineske Kulturne Palate” u Podgorici, promociji mehanizma “16+1” u okviru inicijatine “The Belt One Road” i najvažniji uspostavljanje “Kooridnacionog centra za Pomorstvo u okviru mehanizma “16+1” u Crnoj Gori.

Predsjednik Asocijacije Mr Samir Hadžić,  koji je potpisao protokole, kazao je da je ovo jako bitan Sporazum i slobodno se može reći istorijski. “Šangajski institut za međunarodne studije je pozicioniran u 10 najboljih u svijetu. Pregovori su trajali od 2015-te i konačno smo usaglasili sporazum i izgradili povjerenje. Ovo je Važno i za državu mnogo više nego za Asocijaciju prijateljstva, ukoliko institucije uspiju da prepoznaju šansu ovog sporazuma i projekta, bez obzira što on dolazi od dvije “Think Thank” organizacije i što država nema obavezu da prihvati ove projekte, nadamo se da će se desiti promjena u tom pravcu i da će konačno kvalitetne ideje imati prohodnost. Mađarska je na sličan način postavila Kooridnacioni centar za turizam u Budimpešti. S obzirom da premijer Đukanović učestvuje u drugoj polovini novembra na Samitu “16+1” koji se održava blizu Šangaja prezentovaćemo mu ovu ideju i dostaviti sporazum zatražiti da je i sa njegove pozicije predstavi”, kazao je Hadžić.

U organizacija “Šangajskog Instituta za međunarodne studije” i “Pathfinder fondacije”, u Šangaju se održava takodje Konferencija posvećena Pomorskom putu svile kao novom strateškom projektu povezivanja Kine i Zapadne Evrope, u cilju podsticanja Evro-Azijskih Integracija. Odmah nakon konferencije slijedi Samit Lidera zemlja 16+1 u organizaciji kineskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji je domaćin zamjenik ministra i generalni direktor direktorata za Evropu. Na oba skupa iz Crne Gore učestvuje Asocijacija crnogorsko kineskog Društva prijateljstva.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com