Amfilohije: Gonitelji crkve otišli su u nepovrat - Volim Podgoricu

Amfilohije: Gonitelji crkve otišli su u nepovrat

Svi gonitelji Crkve u istoriji su otišli u nepovrat, tragovi im smrde nečovještvom, bogomržnjom i čovjekomržnjom, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je nakon služenja Svete liturgije posvećene Svetom Dimitriju Mitrovdan u Kosovskoj Mitrovici poručio da je život hrišćana kao lađa, gdje udaraju bure i vjetrovi, piše Dan.

„Oni koji su Hristovi uvijek su bili gonjeni i progonjeni. Svi gonitelji u istoriji su otišli u nepovrat, tragovi im smrde nečovještvom, bogomržnjom i čovjekomržnjom, a oni koji su ostali vjerni do smrti Hristu, koji su pretrpjeli, oni su ostali zapisani u knjigu vječnog života i oni su živi svjedoci živog Boga“, poručio je Amfilohije.

Mitropolit je istakao kako ne čudi da u ovom svijetu Kosovo i danas strada, „kao i sav naš narod i svi oni koji u Hrista vjeruju.

„Vidite li šta se našoj braći pravoslavnoj u Ukrajini događa od bezbožnika, Hitlerovih nasljednika? Šta se događa hrišćanima u Siriji, Iraku? S punim pravom je crkva u Egiptu proglasila za mučenike 20 nedavno ubijenih jer su i oni među onima koji su život žrtvovali za Hrista. Crkva je danas najvoljenija ustanova u hrišćanskom svijetu na zemaljskoj kugli. Ali to nije samo danas, to je bilo svih ovih 2.000 godina“, naglasio je on.

Podsjećajući kako je bilo za vrijeme boljševizma 1917. godine, mitropolit je kazao da su stotine hiljada hrišćana, hiljade episkopa, monaha, monahinja raspeti, razapeti i gonjeni širom Rusije.

„Zablistala je mučeničkom krvlju pravoslavna Rusija, a i naš srpski narod i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a i poslije rata. A evo i danas se nastavlja. Mogao je velikomučenik kosovski Lazar i da ne postrada. Međutim, on se opredijelio za nebesko carstvo, Hrista Boga, i zemaljsko carstvo je ugradio u vječno Božje, neprelazno carstvo. Jer, onaj ko se žrtvuje za Boga, Božju ljubav, ljubav prema bližnjima, on ne nestaje, on postaje. On ostaje kao živi svjedok žive istine Božje i kroz to svoje stradanje i mučeništvo on prolazi i umire da bi vječno živio. A to je smisao našeg zemaljskog života, krštenja, života crkvenog, pamćenja Isusa Hrista“, istakao je mitropolit Amfilohije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com