Sjever spreman za prijem povratnika - Volim Podgoricu

Sjever spreman za prijem povratnika

Čelnici sjevernih opština potvrdili su da će Njemačka uskoro organizovati povratak naših građana čiji su zahtjevi za azil odbijeni. Mnogi su sada suočeni sa teškom situacijom, ali crnogorske institucije obećavaju da će im pružiti svu raspoloživu pomoć.

Prvi autobusi sa crnogorskim građanima, koji će zbog odbijenih zahtjeva za azil iz Njemačke biti vraćeni u Crnu Goru, stižu već ovih dana. Njihov tačan broj još se sa sigurnošću ne zna, pišu Dnevne novine.

Međutim, oni koji su u tu zemlju krenuli trbuhom za kruhom prodali su veći dio svoje imovine kako bi sebi obezbijedili put u nepoznato. U svoje nade uložili su veliki novac, a sada, iznevjereni sa svih strana, vraćaju se sa gorkim osjećajem. To je Dnevnim novinama potvrdila i tridesettrogodišnja samohrana Bjelopoljka, majka dvoje maloljetne djece, koja se zbog teškog života i nemaštine uputila u jednu od zemalja Evropske unije. Ipak, Crna Gora će, prema najavama nadležnih, stati uz “povratnike” na način što će poslodavcima preporučiti da ljude vrate na poslove, djecu uključiti u obrazovni sistem, obezbijediti socijalnu pomoć…

“Čula sam da nas u toj državi čeka pravo ‘blagostanje, tako da se nijesam libila da pozajmim novac za put. Odmah po dolasku smjestili su nas u sobu u jednoj zgradi gdje je bilo 16 kreveta. Zajednički smo se hranili i već tada sam shvatila da to nije ono što smo priželjkivali djeca i ja”, priča ova Bjelopoljka.

Kako je objasnila, dobijali su mjesečno 180 eura socijalne pomoći i sedmično po 60 eura bonova koje su mogli da iskoriste samo u određenim objektima.

“Shvatila sam da to nije onaj život o kojem smo maštali, ali ipak smo izdržavali. Nakon gotovo dvije godine pozvale su nas tamošnje vlasti i tražile da im predamo pasoše. U njih su udarili nekakve pečate, što je bio znak da moramo da se vratimo odakle smo i došli”, priča ona i dodaje da se gorko pokajala što je sa maloljetnom djecom krenula na put neizvjesnosti.

„Naši sugrađani se iz zemalja EU već uveliko vraćaju pojedinačno“, potvrdio je Dnevnim novinama predsjednik NVO Euromost Almer Mekić.

Međutim, kako su Javna ustanova Centar za socijalni rad i Opština Pljevlja od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja obaviješteni, njemačka Vlada ovih dana planira organizovan povratak naših sugrađana koji su u proteklom periodu boravili u ovoj zemlji.

“Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva, poležne institucije iz opština će biti blagovremeno obaviještene. Centar za socijalni rad i Opština Pljevlja će preduzeti sve aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi naši sugrađani sigurno stigli do Pljevalja”, saopšteno je Dnevnim novinama iz te opštine.

Povratak azilanata u matičnu državu ne izaziva posebnu zabrinutost ni u bjelopoljskoj lokalnoj upravi. To je Dnevnim novinama kazao i predsjednik SO Bijelo Polje Džemal Ljušković, navodeći da su svi sugrađani koj i su se uputili u potragu za boljim životom dobrodošli u svoj grad i svoju državu.

“Nikom nije zabranjeno da putuje u potragu za boljim životom, a sa brojem migranata koji su se uputili prema zemljama EU, kalkulisalo se sa raznih strana. Prema podacima kojima raspolaže lokalna uprava od početka godine, u potragu za boljim životom uputilo se oko 500 naših sugrađana”, rekao je Ljušković.

Prema raspoloživim i provjerenim informacijama iz mjesnih centara, kako je naveo, nije bilo slučajeva da je neko od sugrađana u potrazi za azilom prodao svoju imovinu.

Šef bjelopoljskog parlamenta je naveo da će lokalna uprava svim ugroženim sugrađanima pomoći u granicama mogućnosti, kao što je uvijek činila.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja Dnevnim novinama su kazali da će “Centri za socijalni rad, na osnovu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, i ubuduće svojim korisnicima obezbijediti potrebna sredstva”.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com