Svaki 23. građanin Crne Gore ima šećernu bolest - Volim Podgoricu

Svaki 23. građanin Crne Gore ima šećernu bolest

U Crnoj Gori 2014. godine bilo je oko 50.000 osoba u stanju dijabetesa, odnosno svaki osmi građanin stariji od 20 godina, dok svaki 23. ima dijabetes, a to ne zna, istakla je generalna direktorica Direktorata za bioetiku i međunarodnu saradnju dr Mira Jovanovski Dašić.

Ona je na stručnom skupu “Dijabetična retinopatija u Crnoj Gori”, povodom 14. novembra Svjetskog dana šećerne bolesti, kazala da u trenutku postavljanja dijagnoze šećerne bolesti čak 9,08 odsto ima retinopatiju.

“Prepoznajući uticaj koji šećerna bolest ima na cjelokupnu populaciju, Ministarstvo zdravlja je 2012. godine donijelo “Nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite lica sa šećernom bolešću 2012-2016”. Na taj način naglašen je poremećaj regulacije glikemije kao jedan od prioriteta Nacionalnog zdravstvenog sistema”, kazala je Jovanovski Dašić, pišu Dnevne novine.

Ciljevi Nacionalne strategije, dodaje, usmjereni su ka unapređenju zdravstvenog sistema u pravcu prevencije i odlaganja nastanka dijabetesa, kao i ka redukovanju komplikacija i prijevremene smrtnosti osoba u stanju dijabetesa.

“Ti ciljevi će se postići kroz kontinuirano unapređivanje znanja i vještina u prevenciji, odlaganju, ranom otkrivanju i uspješnoj kontroli glikemije osoba sa dijabetesom”, zaključila je Jovanovski Dašić.

Prema procjenama Internacionalne dijabetološkefederacije, u svijetu je 2014. godine 387 miliona osoba imalo dijabetes, a procjenjuje se, kako je kazala Jovanovski Dašić, da će do 2035. godine broj oboljelih osoba od dijabetesa premašiti pola milijarde.

“Najveći broj osoba sa dijabetesom je starosti između 40 i 60 godina života, a bilježi se i porast broja oboljelih osoba od Tip 2 dijabetesa u svakoj zemlji širom svijeta”, naglasila je ona.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com