Udruženje Roditelji: Šegrt da ispuni zahtjeve bejlopoljskih štrajkača - Volim Podgoricu

Udruženje Roditelji: Šegrt da ispuni zahtjeve bejlopoljskih štrajkača

Udruženje Roditelji zatražilo je juče od ministra zdravlja Budimira Šegrta da odreaguje i obezbijedi ispunjavanje zahtjeva porodica beba koje su prije godinu inficirane u bjelopoljskoj Opštoj bolnici kako bi prekinuli štrajk glađu.

Iz Udruženja su podsjetili da su očevi beba nastavili štrajk glađu drugi put ove godine i sa istim zahtjevom koji nije puko izvolijevanje, već utemeljen na Zakonu, konkretno Zakonu o radu.

“Kao i veliki broj roditelja koji udruženju Roditelji sugeriše da pokušamo da pomognemo porodicama, koje već godinu prolaze kroz golgotu, smatramo da je njihova situacija u najmanju ruku poražavajuća za naše društvo i da se pod hitno nešto mora konkretno uraditi kako bi se spriječile dodatne posljedice za te porodice”, navedeno je u pismu ministru Šegrtu.

Oni su naveli da su ih očevi beba informisali da im je ministar na sastanku održanom u utorak objasnio da ne može biti uslišen njihov zahtjev o suspenziji ljekara protiv kojih je podignuta optužnica i pokrenut krivični postupak zbog sumnje da su odgovorni za infekciju koju je dobilo pet beba, od čijih posljedica je i jedna od njih preminula u novembru prošle godine.

“Objašnjeno im je da nema zakonskog osnova za pokretane disciplinskog postupka jer je protekao rok od tri mjeseca od momenta kada je do infekcije došlo, odnosno od kada je beba Knežević umrla usljed infekcije. Udruženje Roditelji je tim povodom citiralo ministru Zakon o radu u dijelu pod nazivom “Udaljenje sa rada”, odnosno član 130 koji jasno precizira da će zaposleni biti privremeno udaljen sa rada, između ostalog, ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog u radu ili u vezi”, tvrde iz Udruženja.

Prema njihovim navodima, u dopisu ministru je objašnjeno da namjera zahtjeva nije da se ulazi u prejudiciranje sudske odluke, već upravo da se sačeka njeno donošenje, a prevashodno se traži poštovanje zakona u vezi sa ovim slučajem.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com