Incident na protestu roditelja inficiranih beba: Radnik opštine udario člana Alternative? - Volim Podgoricu

Incident na protestu roditelja inficiranih beba: Radnik opštine udario člana Alternative?

Radnik bjelopoljske Opštine Saša Femić fizički je večeras nasrnuo na člana Grupe građana “Alternativa” Vlatka Kadića, koji je pokušavao da postavi šator ispred zgrade Opštine u tom gradu.

Femić je navodno udario Kadića po ruci. Tom prilikom radnik bjelopoljske Opštine slomio je šipku od šatora i telefon Kadića.

U trenutku kada su pripadnici grupe Alternativa pokušali da razapnu šatore ispred zgared Opštine stvorilo se oko 20-ak radnika Komunalne policije i Opštine.

Komunalna policija je tražila da uklone šatore, na šta oni nisu pristali. Predstavnik Grupe građana “Alternativa” Vesko Pejak rekao je “Vijestima” da se incident desio naočigled velikog broja policije u civilu kojam kako je kazao, nije reagovala.

Članovi Alternative na kraju su morali da uklone šatore koje su planirali da postave ispred zgrade Opštine.

Bijelo Polje Grupa građana Alternativa

Štrajk očeva beba zaraženih u bjelopoljskoj bolnici jedna je od najvećih bitaka u Crnoj Gori, kazao je ranije danas Pejak.

Sa nekoliko članova grupe on se danas pridružio protestima trojice roditelja, koji tri dana uzastopno na otvorenom štrajkuju glađu.

“Kao i svuda u svijetu dolazi do grešaka ljekara. Međutim, ako se ta greška sistemski prikriva, onda to više nije greška, već ubistvo i saučesništvo u ubistvu”, ocijenio je Pejak.

Konstatovao je da Crna Gora ima mali broj stanovnika i da zato briga za novorođenčad treba da bude jedan od prioriteta države.

“Ako se sistem u Crnoj Gori trudi da prikrije ubijanje novorođenčadi, onda ga treba mijenjati”, kazao je Pejak.

On je istakao da “Alternativa” želi da skrene pažnju Bjelopoljaca, koji treba da vide da se “sistematsko uništavanje njihovih građana vrši na par ulica od njih”.

“Sugrađani ovih očeva bezbrižno ispijaju kafe u obližnjim kafićima, ne shvatajući da će sjutra ili preksjutra, kada budu imali djecu, biti životno ugroženi i da će njihova bezbjednost biti dovedena u pitanje, zbog nestručnosti i nedodirljivosti ljudi u sistemu“, kazao je Pejak.

On je najavio da će desetak članova “Alternative” biti sa roditeljima i tokom noći.

Očevi inficiranih beba stupili su u štrajk glađu, nakon što im je ministar zdravlja Budimir Šegrt kazao da sada ne postoje zakonske mogućnosti da okrivljeni ljekari budu suspendovani.

Šegrt je nedavno kazao da je ljekare Opšte bolnice Bijelo Polje trebalo suspendovati dok je trajala istraga, ali da sada nema osnova za to, zbog zastarjelosti.

“Ne postoje druge norme, nego da se odgovornost utvrdi pravnim putem. Insistiranje na nečijoj suspenziji do završetka pravnog postupka, nažalost, nema pravno uporište, tako kažu nadležne institucije koje o tom odlučuju”, kazao je Šegrt nakon sastanka sa porodicama.

Roditelji su  novinaru rekli da sve teže  podnose glad i hladnoću,  da su malaksali, promrzli i da ne znaju do kada će tako moći da izdrže.

Ponovili su da im najviše smeta što im gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandrar Žurić nije dozvolio postavljanje šatora.

Za infekciju beba, od kojih je jedna preminula, optuženi su ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević.

Oni su u bjelopoljskom Višem sudu negirali krivicu.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com