Katnić u SAD-u nije bio zbog afere Telekom - Volim Podgoricu

Katnić u SAD-u nije bio zbog afere Telekom

Povod nedavne višednevne posjete Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića Sjedinjenim Američkim Državama nije bio predmet “Telekom”, već obuka i razmjena iskustava u oblasti organizovanog kriminala i međunarodne saradnje, pišu Dnevne novine.

Katnić je od 30. oktobra do 7. novembra boravio u Americi na poziv amabasede te zemlje u Podgorici.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva je Dnevnim novinama rečeno da je riječ o studijskoj posjeti koja je uključivala obuku i razmjenu praktičnog iskustva o sprovođenju tužilačkih istraga, ubistvima povezanim sa organizovanim kriminalom, standardnim istragama ubistava.

Osim toga, kako su naveli, tokom posjete je bilo riječi o saradnji između Tužilaštva i policije i o međunarodnoj saradnji sa SAD.

“Tokom posjete Vašingtonu, Glavni specijalni tužilac je imao sastanke sa Džejmsom Volšom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Međunarodnom birou za narkotike i sprovođenje zakona (INL), Hojtom Brajanom Jiom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i Markus Bušom iz Kancelarije za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde SAD. Na sastancima se razgovaralo o pitanjima međunarodne saradnje sa Amerikom u istragama”, navodi se u odgovorima koji su Dnevnim novinaam dostavljeni iz Vrhovog državnog tužilaštva.

Po osnovu međunarodne pravne pomoći, američki pravosudni organi su kolegama u Crnoj Gori dostavili dokumentaciju u predmetu “Telekom”. Istraga u ovom slučaju je pokrenuta krajem 2011. godine nakon što su američke vlasti saopštile da imaju dokaze o korupciji tokom privatizacije te kompanije u Crnoj Gori.

Vlasti SAD-a su utvrdile da je Mađar Telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com