NARODNI OBIČAJI za današnji NAJTUŽNIJI PRAZNIK: Ako ste u nevolji, na današnji dan ovo morate da uradite - Volim Podgoricu

NARODNI OBIČAJI za današnji NAJTUŽNIJI PRAZNIK: Ako ste u nevolji, na današnji dan ovo morate da uradite

Za pravoslavnevjernike  u Crnoj Gori danas je jedan od najtužnijih praznika. Na današnji dan, oni se sjećaju života i velikog stradanja Svetog apostola Stahija, Amplija, Urvan i drugih.
 Prema legendi u koju vjeruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovijedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Neki od tih „malih apostola“ bili su i Sveti apostoli Stahije, Amplije i Urvan.

Sveti Stahije je bio prvi episkop Vizanta. Živio je i propovijedao u 1. vijeku i bio je pomoćnik Svetom Andreju Prvozvanom. Vjeruje se da je mnoge pagane preobratio u hrišćanstvo, da je važio za dobrog i pravednog čovjeka i da je bio veliki govornik naročito kada su hrišćanske besjede bile u pitanju. Poslioje šesnaest godina episkopovanja mirno je umro 54. godine. Posebno se slavi u Rumuniji i Rusiji.

Sveti Amplije i Urvan takođe su bili saradnici Svetom Andreju i od njega su bili postavljeni za episkope – Amplije u Lidi, ili Diospolju Judejskom, a Urvan u Makedoniji. Poznati po tome što su uništavali idole i propovijedali hrišćanstvo, na sebe su navukli gnijev mnogobožaca pa su ih oni obojicu ubili.

Hrišćanski vjernici danas se sećaju i drugih „malih apostola“ koji su postradali u slavu Isusa. Sveti Narkis je bio episkop u Atini, zbog vjere je mučen i tako ubijen. Apelije sveti je bio episkop u Irakliji Trakijskoj i, nakon dugog i bogougodnog života umro je u dubokoj starosti.Sveti Aristovul, brat apostola Varnave, propovijedao je vjeru Hristovu u Britaniji, i tamo mirno skončao.

Svi ovi svetitelji danas su primjeri iskrene i duboke ljubavi i posvećenosti Bogu. Vjeruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate ovim apostolima molitvom: „Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grijehova podari dušama našim“.

Prema narodnom vjerovanju, svima koji su u molitvi iskreni, pomoć će doći.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com