AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI TVRDE: Francuski nosač aviona je krenuo na Islamsku državu, to je razlog napada! - Volim Podgoricu

AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI TVRDE: Francuski nosač aviona je krenuo na Islamsku državu, to je razlog napada!

Američka obavještajna agencija Stratfor, koja se bavi geopolitičkim analizama i predviđanjima, tvrdi da će napadi u Parizu imati veoma ozbiljne političke posljedice i očekuje ozbiljan rast popularnosti desničarskih partija.

– Napadi su se odigrali pet dana prije nego što će jedini francuski nosač aviona, “Šarl De Gol”, krenuti u pravcu Persijskog zaliva, da bi preduzeo akcije protiv Islamske države i Sirije. Francuska izvodi vazdušne napade u Siriji još od kraja septembra. Napadi će dodatno zakomplikovati ratne operacije na relaciji Francuska – Islamska država.

Pariz

Foto: Reuters

Što se političkog aspekta tiče, veliki broj migranata ulazi u Njemačku iz pravca istoka i juga, a vrlo malo ih ulazi u Francusku. Kao rezultat, Francuska se držala prilično pasivno u pokušajima da uspori protok migranata.

Tragični događaji u Francuskoj mogli bi da ojačaju argumente onih političkih struja koje insitiraju na zatvaranju granica u zemljama poput Njemačke, Švedske i u Centralnoj i Istočnoj Evropi. U svjetlu napada, Marin Le Pen i njegova krajnje desničarska partija Nacionalni front može da očekuje porast popularnosti.

Le Pen se nije puno oglašavao prilikom napada na redakciju časopisa Šarli Ebdo u januaru, ali je i tada bilježio rast popularnosti, zahvaljujući njihovoj antiimigracionoj politici. Predsjednik Fransoa Oland je imao blagi porast u popularnosti, ali to sada neće biti slučaj, jer će ljudi dovesti u pitanje njegove antiterorističke mjere koje je sproveo poslije Šarlija Ebdoa. Takođe, i vođa Republikanske partije, Nikola Sarkozi, koja pripada desnom centru, ima oštre stavove po pitanju bezbjednosnih mjera, pa je moguće da će istisnuti Alena Žipea, svog konkurenta u stranci, na partijskim izborima 2017. godine – procjenjuje Stratfor.

(Srbija danas)

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com