200.000 Crnogoraca kupuje preko interneta - Volim Podgoricu

200.000 Crnogoraca kupuje preko interneta

Građani Crne Gore definitivno postaju ozbiljni kupci razne robe putem interneta i e-trgovina je u našoj zemlji u potpunosti zaživjela. U Pošti Crne Gore Pobjedi su saopštili da su samo u prvih deset mjeseci ove godine uručili oko 230 hiljada pošiljki, čija je sadržina roba kupljena putem interneta.

PR Pošte Vesna Goljević-Novović je kazala da pošiljke e-trgovine u Crnu Goru stižu, u najvećem broju slučajeva, iz Kine, Velike Britanije, Hong Konga i Singapura.

„Broj pošiljka e-trgovine je u porastu. Pošta Crne Gore je 2013. godine uručila oko 91.000 paketa robe kupljene na internetu. Prošle godine je građanima Crne Gore dostavljeno 238.000 ovih pošiljaka. Sasvim je sigurno da ćemo na kraju ove godine imati i veću cifru, posebno s obzirom na činjenicu da su dva posljednja mjeseca u godini najpopularnije vrijeme za internet trgovinu“, naglasila je ona.

Do podataka koliko naši građani potroše novca na e-trgovinu teško je doći, jer se plaćanja obavljaju direktno na relaciji kupac-trgovac. Kurirske službe, pošte i svi oni koji se bave e-trgovinom saglasni su da će kupovina putem interneta stalno biti u porastu, a da njen rast nije i sada veliki je činjenica da ambijent u kojem posluju pošte i e-trgovine Jugoistočne Evrope još uvijek, u dobrom dijelu, karakteriše skeptičan odnos prema savremenim načinima plaćanja i korišćenju platnih kartica za trgovinu na Internetu.

Interesantno je da je u posljednje vrijeme sve manje prigovora potrošača na e-trgovinu. U jednoj kurirskoj službi, koja se intenzivno bavi internet trgovinom, a koji nijesu željeli da im se pominje ime, kažu da se svijest građana o on-line kupovini definitivno mijenja.

„Prigovora je sve manje, ali je veoma bitno provjeriti pouzdanost sajta sa kojeg se poručuje, pogledati komentare i ranija iskustva“, kažu u ovoj kurirskoj službi i naglašavaju da se najviše pritužbi građana odnosilo na vrijeme dostave i procedure.

Vesna Goljević-Novović je naglasila da vrijeme čekanja isporuke zavisi od zemlje porijekla i vrste poštanske usluge koju je korisnik izabrao.

„Prema našem iskustvu, vrijeme dostave paketa iz Kine, od narudžbe do uručenja, je 10-15 dana. Pošta je, u ovom segmentu, posebno unaprijedila dostavu, te se pošiljke etrgovine dostavljaju sjutradan u odnosu na dan kada su prispjele u Poštu Crne Gore iz međunarodnog saobraćaja. Dakle, ako je vaša pošiljka u Crnu Goru pristigla 12. novembra, biće vam dostavljena dan kasnij e. Izuzetak su situacije kada u našu Poštu istovremeno pristignu hiljade paketa, ali i tada ulažemo napore da pošiljka bude na adresi primaoca u roku od dva dana“, istakla je sagovornica.

Ona podsjeća da je Pošta implementirala servis ,,SMS obavještenja”, pa primaoci, koje Poštin dostavljač prilikom dostave nije pronašao na adresi, SMS-om budu obaviješteni gdje i kada mogu preuzeti svoj paket.

I u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP) kažu da nema mnogo prigovora građana na elektronsku trgovinu.

Iako je internet trgovina u očiglednoj ekspanziji, roba iz Crne Gore nema dobru prođu. Očigledno su građani navikli, kada su domaći proizvodi u pitanju, da ,,skoknu“ do klasične trgovine.

U Prodavnica.co.me saopštili da do sada nijesu imali primjedbi na njihove usluge, ali i da posao ne ide dobro.

„Već duže vrijeme promet nam je opao tako da je internet prodavnica pred zatvaranjem“, kaže Nataša Panić iz Prodavnica.co.me.

Ipak, podaci o e-trgovini su ohrabrujući pa treba očekivati da i domaći internet promet uskoro poraste. Što se tiče procedura, zavisno od toga da li roba dolazi na aerodrom ili u robnu carinsku ispostavu zavisi način preuzimanja pošiljki. Ukoliko roba dolazi na aerodrom, fizička lica mogu doći sama da popune obrazac i podignu svoj paket. Vrijednost do koje se pošiljka oslobađa od carinskih dažbina je zakonom regulisana kao „neznatna vrijednost” (izmjena zakona vrijednosti manje od 150 eura) i za sada ona zavisi od slobodne procjene carinika koji pregleda robu. Fizička lica ne mogu poručiti više od dva komada jednog istog artikla, jer se smatra da je roba namijenjena komercijalnoj upotrebi.

U Pošti kažu da ne naplaćuju preuzimanje pošiljke, već podnošenje na carinski pregled.

Za pošiljke težine do dva kilograma ova poštarina je jedan euro, dok za pošiljke preko dva kilograma iznosi četiri eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com