ALARMANTNO: Za 20 godina nestalo 2.226 građana - Volim Podgoricu

ALARMANTNO: Za 20 godina nestalo 2.226 građana

Upra­vi po­li­ci­je je u po­sled­nje dvi­je de­ce­ni­je pri­ja­vljen ne­sta­nak 2.226 li­ca, od ko­jih su pro­na­đe­ne 1.972 oso­be. U na­z­na­če­nom pe­ri­o­du je pro­na­đe­no i 151 be­ži­vot­no ti­je­lo li­ca ko­ja su pri­ja­vlje­na kao ne­sta­la. Upra­va po­li­ci­je po­tra­žu­je 103 li­ca či­ji je ne­sta­nak pri­ja­vljen u po­me­nu­tom pe­ri­o­du.
Sva­ko uda­lje­nje li­ca od ku­će ili mje­sta bo­rav­ka ko­je se od stra­ne po­ro­di­ce ili dru­gih li­ca pri­ja­vi po­li­ci­ji sma­tra se ne­stan­kom.

–Do­sa­da­šnji po­da­ci pri­ku­plje­ni na osno­vu ana­li­za okol­no­sti uda­lje­nja i pro­na­la­že­nja li­ca či­ji je ne­sta­nak pri­ja­vljen po­li­cij­skim je­di­ni­ca­ma, a ko­ja su ka­sni­je pro­na­đe­na, po­ka­zu­je da se ta li­ca uda­lju­ju od ku­ća i po­ro­di­ca iz raz­li­či­tih lič­nih raz­lo­ga, me­đu ko­ji­ma su do­mi­nant­ni so­ci­jal­ni, emo­tiv­ni, fi­nan­sij­ski, po­ro­dič­ni i dru­gi raz­lo­zi. Ka­da su u pi­ta­nju pro­na­đe­na li­ca či­ji je ne­sta­nak pri­ja­vljen, va­žno je re­ći da se je­dan broj tih li­ca sâm vra­ti ku­ća­ma na­kon iz­vje­snog vre­me­na, ali su če­šće si­tu­a­ci­je u ko­ji­ma ih po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci pro­na­đu i vra­te po­ro­di­ca­ma. Bi­lo je i slu­ča­je­va da ne­sta­la pu­no­ljet­na li­ca ka­da ih po­li­ci­ja pro­na­đe ne že­le da se vra­te po­ro­di­ca­ma, o če­mu se on­da oba­vje­šta­va­ju pod­no­si­o­ci pri­ja­ve o ne­stan­ku – sa­op­šti­la je Ta­ma­ra Po­po­vić, port­pa­rol Upra­ve po­li­ci­je.

Upra­va po­li­ci­je MUP-a, shod­no za­kon­skim pro­pi­si­ma (Za­kon o kri­vič­nom po­stup­ku i Za­kon o unu­tra­šnjim po­slo­vi­ma), pred­u­zi­ma mje­re lo­kal­nog, na­ci­o­nal­nog i me­đu­na­rod­nog tra­ga­nja za li­ci­ma či­ji je ne­sta­nak pri­ja­vljen od stra­ne fi­zič­kih i prav­nih li­ca sa te­ri­to­ri­je Cr­ne Go­re. Po na­ve­de­nom osno­vu, u cen­tri­ma i odje­lje­nji­ma bez­bjed­no­sti vo­de se do­si­jei ne­sta­lih li­ca, a na na­ci­o­nal­nom ni­vou na­ve­de­ni po­da­ci se uno­se u apli­ka­ci­ju „Po­tra­žna“, či­ju evi­den­ci­ju ko­ri­ste sve ope­ra­tiv­ne je­di­ni­ce Upra­ve po­li­ci­je.

–Upra­vi po­li­ci­je MUP-a Cr­ne Go­re je u pe­ri­o­du od 1995. go­di­ne do da­nas pri­ja­vljen ne­sta­nak 2.226 li­ca. Od na­ve­de­nog bro­ja, ob­u­sta­vlje­ne su po­tra­ge za 2.123 li­ca, od­no­sno pro­na­đe­no je 1.972 li­ca i 151 be­ži­vot­no ti­je­lo li­ca ko­ja su pri­ja­vlje­na kao ne­sta­la. Za 103 li­ca su i da­lje ak­tiv­ne po­tra­ge. Po­tra­ga – ob­ja­va za ne­sta­lim li­cem ne za­sta­ri­je­va, od­no­sno ob­na­vlja­ju se i na­ci­o­nal­na i me­đu­na­rod­na po­tra­ga, shod­no čla­no­vi­ma 509 i 511 ZKP-a, do pro­na­la­že­nja li­ca ili iden­ti­fi­ka­ci­je le­ša. Ob­u­sta­va po­tra­ge se vr­ši i na­kon do­no­še­nja rje­še­nja nad­le­žnog su­da o pro­gla­še­nju ne­sta­log li­ca mr­tvim – is­ti­če Po­po­vi­će­va.
Shod­no pra­vil­ni­ku o unu­tra­šnjoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji MUP-a, mje­re i rad­nje tra­ga­nja za ne­sta­lim li­ci­ma spro­vo­di Sek­tor kri­mi­na­li­stič­ke po­li­ci­je – Od­sjek za su­zbi­ja­nje op­šteg kri­mi­na­li­te­ta, u okvi­ru ko­jeg dje­lu­je po­tra­žna slu­žba. Na­ve­de­na slu­žba dje­lu­je na lo­kal­nom ni­vou kroz cen­tre i odje­lje­nja bez­bjed­no­sti, a na ni­vou Upra­ve po­li­ci­je MUP-a kroz Sek­tor kri­mi­na­li­stič­ke po­li­ci­je, ko­ji ujed­no i ko­or­di­ni­ra ra­dom te li­ni­je na te­re­nu. Me­đu­tim, svi po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci vr­še te­ren­ske i ope­ra­tiv­ne pro­vje­re za ne­sta­la li­ca ra­di pri­ku­plja­nja ope­ra­tiv­no ko­ri­snih po­da­ta­ka.
Ako po­ro­di­ca po­sum­nja na ne­sta­nak oso­be, slu­čaj bez od­ga­đa­nja tre­ba pri­ja­vi­ti naj­bli­žoj sta­ni­ci po­li­ci­je.

Naj­va­žni­je je da čla­no­vi po­ro­di­ce pa­žnju obra­te na sle­de­će: da li je oso­ba osta­vi­la lič­na do­ku­men­ta ili ih je od­ni­je­la sa so­bom; da li je sa so­bom od­ni­je­la ve­ću ko­li­či­nu odje­će ili dru­gih stva­ri; da li se uda­lji­la svo­jim vo­zi­lom; da li je od­ni­je­la ve­ću ko­li­či­nu nov­ca. Tre­ba pro­vje­ri­ti i da li u ku­ći ne­sta­le oso­be ne­do­sta­ju ne­ke stva­ri i dra­go­cje­no­sti; da li u ku­ći ili sta­nu po­sto­je tra­go­vi even­tu­al­nog na­si­lja ko­je mo­že da li­či na bor­bu sa ne­kim na­pa­da­čem, pro­va­lu i slič­no, kao i da li je ne­sta­la oso­ba osta­vi­la opro­štaj­no pi­smo ili po­ru­ku.

Is­ku­stva iz re­gi­o­na go­vo­re da su mla­di­ma uz­ra­sta od 18 do 30 go­di­na iz­go­vor za bjek­stvo i ne­sta­nak po­re­me­će­ni po­ro­dič­ni od­no­si, lju­bav­ni pro­ble­mi, loš uspjeh u ško­li. Oni u sred­njim go­di­na­ma če­sto na­pu­ste ku­ću zbog du­go­va. Ne­ma­šti­na i bo­lest naj­če­šći su raz­lo­zi ne­stan­ka sta­ri­jih od 50 go­di­na. Naj­sta­ri­ji ne­sta­ju i zbog de­men­ci­je; odu od ku­će i ne zna­ju da se vra­te, ni­ti da ka­žu po­dat­ke o se­bi i adre­su gdje ži­ve.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com