Bivši načelnik Ginekologije u Bijelom Polju ne osjeća odgovornost zbog infekcije beba - Volim Podgoricu

Bivši načelnik Ginekologije u Bijelom Polju ne osjeća odgovornost zbog infekcije beba

Bivši načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju i jedan od optuženih za infekciju pet beba u toj ustanovi novembra prošle godine, Zvonko Puletić, kazao je da se njegova eventualna odgovornost odnosi “na eventualne menadžerske propuste, a ne na stručnost”.

Puletić ističe i da se eventualna odgovornst ne odnosi “na loš odnos prema pacijentima, na pogrešnom liječenju, savjesnom ili nesavjesnom”.

“Ponovo je u toku kampanja i pritisak da budem suspendovan sa posla koji sam uspješno obavljao trideset godina. Vjerovao sam da će moja odgovornost za događaje u bjelopoljskoj bolnici od novembra prošle godine biti raščišćena u sudskom postupku koji je u toku. U želji da doprinesem vođenju tog postupka u cjelosti sam ispunio svaku obavezu –  stavio sam se Sudu na raspolaganje, aktivno učestvujem u postupku i, što je najvažnije, sve događaje sam predstavio krajnje iskreno i istinito. U potpunosti sam siguran da nijesam kriv za djelo za koje sam optužen što će, duboko vjerujem, pokazati i postupak koji se vodi”, poručio je Puletić.

On podsjeća da dužnost načelnika odjeljenja ne obavljam već godinu dana tako da je i taj zakonski zahtjev ispoštovan.

“U poslednjih godinu dana, svoju ljekarsku dužnost obavljam savjesno i pošteno, kao i periodu od skoro 30 godina prije toga. Ne znam koliko sam u ovom periodu imao intervencija, ne znam koliko pacijenata sam pregledao, ali znam da nikakve pritužbe na moj rad nije bilo. Spreman sam da na zahtjev svakog pacijenta koji iz bilo kojih razloga, opravdano ili neopravdano, sumnja u moje sposobnosti i ljekarsku etiku, prepustim tog pacijenta drugom kolegi”, rekao je Puletić.

Od početka postupka, kako je rekao, insistirao je samo na jednom.

“Da se protiv mene vodi pošten postupak i da mi se omoguće ona prava koja ima i svaki drugi okrivljeni-ništa više i ništa manje. Nadao sam se, očigledno bez osnova, da će taj postupak proći u normalnoj atmosferi i da će se odluka donijeti na osnovu dokaza. Umjesto toga, postupak se vodi u atmosferi stalnih pritisaka, prijetnji štrajkovima, štrajkovima, krajnje neprimjerenim komentarima i blaćenjima u pojedinim medijima u kojima pojedinci pokušavaju da me predstave kao kriminalca i ubicu. Pokušava se da budem osuđen i prije presude”, rekao je on.

Naglasio je da razumije nesreću i bol roditelja, uz napomenu da se s tim srijeće čitav život.

“Ali ne razumijem kome i čemu koristi ovakva hajka. Osim ako oni koji je sprovode i oni koji im u tome pomažu nijesu i sami svjesni da na drugi način ne mogu dokazati neku svoju istinu. Na lične uvrede za sada neću odgovarati, one više govore o onima koji ih upućuju. Ali, iako vjerujem da će sud objektivno ocijeniti moje ponašanje,  osjetio sam da treba da odgovorim na pritiske koji treba da onemoguće pošteno suđenje. I dalje ću preduzimati sve što je dozvoljeno u cilju dokazivanja nepostojanja moje krivične odgovornosti i od toga me nikakvi pritisci i kvalifikacije neće odvratiti”, rekao je Puletić.

Očevi inficiranih beba prije nekoliko dana počeli su štrajk glađu, poručujući da neće odustati od svog zahtjeva za suspenzijom ljekara.

(rtcg)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com