Brijete intimnu zonu? Evo šta morate da znate! - Volim Podgoricu

Brijete intimnu zonu? Evo šta morate da znate!

Skidanje suvišnih malja sa intimnih djelova tijela danas je postalo stvar lične higijene. Dlačice bikini-zone mogu da se uklone depilacijom voskom, raznim kremicama, depilatorima, ali većina dama ipak bira brijač.

Ukoliko ste se i vi opredijelili za ovu metodu, sigurno ste već imali par neprijatnih iskustava. Ako ne želite da vam se nakon brijanja pojave bubuljice, urasle dlačice ili gadna infekcija, bolje bi vam bilo da se pridžavate ovih savjeta.

Izbor brijača

Pobrinite se da su oštrice žileta oštre i mijenjajte brijač (ili glavu brijača) najmanje jednom mjesečno. Tupe oštrice oštećuju kožu i uzrokuju iritaciju i širenje bakterija. Za najbolje rezultate koristite specijalne brijače s fleksibilnim glavom.

Foto-ilustracija: Foter.com / marsmet532

Pravi tajming

S brijanjem nemojte započeti tek kad zakoračite u kadu ili pod tuš. Ostavite ovu aktivnost za kraj. Tada je koža najmekša, baš kao i dlačice. Toplota pare otvara folikule čineći malje daleko manje otpornim na oštrice.

Priprema

Kako biste spriječili urastanje dlaka ili iritaciju kože, pripremite svoju kožu prije brijanja. Uradite prvo piling bikini zone, a potom omekšajte kožu losionom za tuširanje. Isperite, a onda na dlačice nanesite regenerator za kosu, kako bi bile što mekše. Češljićem ili četkicom za zube začešljate svoje dlačice u smjeru rasta dlake, čime ćete spriječiti začepljenje folikula i urastanje.

Ne zaboravite na pjenu

Koži je neophodna barijera, kako bi brijač lakše klizio. Ako nemate specijalizovani gel za brijanje, pomoći će i običan sapun, balzam za kosu, pa čak i neka blaga krema za lice. Ključ je u lubrikaciji koja će žiletu omogućiti da klizi.

Smjer kretanja

Vrlo je bitno i kako ćete se brijati. Ako su vaše dlačice previše dugačke, skratite ih prvo makazicama, kako ne biste začepili ili otupljeli brijač. Za postizanje savršene glatkoće, savjetuje se brijanje u suprotnom smjeru od rasta malja, ali ukoliko je vaša koža vrlo osjetljiva, bolje “idite niz dlaku”, savjetuje Cosmopolitan.

Foto-ilustracija: Profimedia

Njega poslije

Najgore je prošlo, ali još uvijek nijeste gotovi. Odmah nakon brijanja, nanesite losion za tijelo ili bebi kremu bez boja i parfema, a na eventualne posjekotine nanesite antiseptik. Patite li od jake iritacije, gel na biljnoj bazi, koji ima protivupalno, umirujuće i regenerišuće dejstvo umiriće osjetljivu kožu.

(Telegraf.rs)

1 komentar

  1. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange strategies with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com