Budžet Podgorice 55 miliona, an tekuću potrošnju odlazi 30 - Volim Podgoricu

Budžet Podgorice 55 miliona, an tekuću potrošnju odlazi 30

Budžet Glavnog grada Podgorica za narednu godinu projektovan je na nešto više od 55,2 miliona eura. U Predlogu odluke o budžetu, koji će se naći pred odbornicima lokalnog parlamenta, navodi se da će u narednoj godini na tekući budžetsku potrošnju “otići” gotovo 30 miliona eura.

Kapitalni budžet, kako je navedeno u odluci, planiran je na nešto manje od 23 miliona eura, dok će na “otplatu duga” biti potrošeno gotovo 2,7 miliona.

Kad je riječ o primicima, najviše sredstava u budžetu očekuje se od poreza, i to 25,7 miliona eura, dok se od taksi očekuje oko dva miliona eura. Ukoliko sve bude išlo po planu, u gradsku kasu će se o raznih naknada “sliti” 10,0 miliona eura. Najviše sredstava u gradsku kasu planirano je da se slije od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – 7,9 miliona eura.

Grad će, kako je navedeno u Predlogu odluke, od prodaje nepokretnosti prihodovati oko 4,3 miliona eura, dok će “iz prethodne godine” biti preneseno 10,3 miliona eura.

Što se tiče izdataka, u 2016. godini najviše novca biće opredijeljeno na bruto zarade i doprinose koji idu na teret poslodavaca (9,5 miliona eura”, dok će na ostala lična primanja, koja obuhvataju naknade za prevoz, otpremnine, naknade odbornicima i ostale naknade, biti utrošeno skoro 927 hiljada eura.

Na rashode za materijal opredijeljeno je 2,3 miliona eura, dok će gotovo 3,4 miliona biti potrošeno na “rashode za usluge”.

Kad je riječ o kapitalnom dijelu budžeta, koji je projektovan na 22,6 miliona eura, najviše sredstava biće utrošeno na lokalnu infrastrukturu (14,5 miliona), građevinske objekte (4,8 miliona), opremu (dva miliona), te investiciono održavanje (1,2 miliona).

Inače, Nacrt odluke o budžetu od danas je na petnaestodnevnoj javnoj raspravi, dok je Centralna javna rasprava zakazana za 26. novembar u deset sati, u prostorijama KIC-a Budo Tomović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com