Dobrodošli u budvanski Stari grad: Zapuši nos i trči što brže - Volim Podgoricu

Dobrodošli u budvanski Stari grad: Zapuši nos i trči što brže

“Propis je da kuhinjski sudoper na kanalizaciju mora da ide preko separatora masti koji se otvara i skuplja mast. To od ugostitelja u Starom gradu niko nema”.

Iz budvanske Mjesne zajednice Stari grad pozvali su nadležne da hitno riješe problem kanalizacije u tom dva i po milenijuma starom naselju.

U pismu dostavljenom gradonačelniku Srđi Popoviću, direktoru Komunalnog preduzeća Đorđu Medinu i sekretarki za urbanizam Danijeli Marotić, piše da se “već godinama u Starom gradu osjećaju nesnosni neprijatni mirisi iz kanalizacije”.

“Najviše kod Spomen-doma Stefan Mitrov Ljubiša i kod Moderne galerije. Prvi put se ovog ljeta osjećao jak smrad i u Ulici Iva Mikovića. Redovna je slika kako se grupe turista hvataju za nos i protrčavaju. U čemu je problem?”, zapitao je predsjednik MZ Stari grad, arhitekta Slobodan-Bobo Mitrović.

On je naglasio da je u Starom gradu moguće samo privremeno dobiti dozvolu za otvaranje bilo kakvog objekta, zbog rješenja u Urbanističkom projektu.

“To ‘privremeno’ traje decenijama. Radi se o 40 ugostiteljskih objekata koji najvećim dijelom nemaju tehničke i tehnološke uslove da obavljaju ugostiteljsku djelatnost. Svi nude sve vrste jelovnika od pice, ribe, mesa. U propisima i pravilnicima o ugostiteljstvu su jasna pravila. Tehnički je propis da kunjihski sudoper na kanalizaciju mora da ide preko separatora masti koji se otvara i skuplja mast. To niko nema u Starom gradu, pa sve masnoće od pranja suda i tanjira idu u kanalizaciju. Masti na hladno otvrdnu, sužavaju promjer cijevi i utiču na slabije oticanje kanalizacije i tako dolazi do zapušavanja i zadržavanja fekalija i širenja neprijatnih mirisa”, tvrdi Mitrović.

Naglasio je da je strogo zabranjeno i spajanje fekalne kanalizacije na atmosfersku, što su “mnogi u Starom gradu uradili”.

“Ugostiteljski i tehnološki propis je da svaki restoran mora da ima minimalnu prostoriju 1 x 1 metar koja se hladi na +4 stepena Celzijusa i u njoj se drži organski otpad. U Budvi cijelo pristanište ‘miriše’ od dva smećarnika na Pizani i staroj Autobuskoj od restoranskih pomija. Sva kanalizacija Starog grada izlazi na Pizanu ispred restorana Regina, na 3 metra ispod kote mora, i odatle se pumpama izbacuje na gradsku kanalizaciju kod hotela Mogren i ide dalje. Međutim, kada je plima ili jači jugo, desi se da kroz neka loša mjesta ili otvorene kinete more prodre u kanalizaciju i onda se fekalije pojave na ulici. To se dešava uglavnom zimi. Tada pumpe rade pojačano, ali radi se o prevelikom pritisku koji one ne mogu da obave. Desi se usred ljeta da pumpe stanu. Kanalizacioni sistemi koji su ovako riješeni moraju da imaju rezervne pumpe i da imaju redovne kontrole održavanja sistema”, upozorio je Mitrović.

On je istakao da je cilj obraćanja MZ da Komunalno preduzeće izvrši cjelokupnu reviziju kanalizacionog sistema Starog grada i planira sredstva za održavanje.

“Takođe, da Sekretarijat za urbanizam predlaže privremene lokacije u skladu sa planom i tehnološkim propisima koje do sada nijesu poštovali. Četrdeset ugostiteljskih objekata u i oko grada je potpuno ‘ubilo’ duh grada i takvim dominantnim sadržajem protjeralo ostale gradske funkcije i sadržaje”.

Starogradske ulice postale javni toaleti

Mitrović tvrdi da su uske ulice i pjacete postale mjesta za nuždu:

“Stari grad je doveden do velike higijenske i sanitarne ugroženosti i stanovnika i turista. Malo treba pa da se u ljetnim vrućinama pojavi neka zaraza. Formiranje kuhinja u tehnološki neprikladnim prostorima bez poštovanja standarda za kuhinje, između ostalog ventilacionih odvoda, koji opet izazivaju drugi problem, narušavanja spomeničkih vrijednosti je veliki problem jer mirisi iz kuhinja se šire ulicama i penju na spratove stanarima i turistima”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com