Policija ne čuva Sveta, ali motri na Milovu i Filipovu djecu - Volim Podgoricu

Policija ne čuva Sveta, ali motri na Milovu i Filipovu djecu

Po­moć­nik di­rek­to­ra Upra­ve po­li­ci­je Pre­drag Aša­nin sa­op­štio je za “Dan” da Sve­to­zar Ma­ro­vić, pred­sjed­nik po­li­tič­kog sa­vje­ta DPS-a, ne uži­va po­li­cij­sku za­šti­tu. On ka­že da Upra­va po­li­ci­je ima za­kon­sku oba­ve­zu da obez­bje­đu­je čla­no­ve uže po­ro­di­ce pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re, Skup­šti­ne i Vla­de, ali ni­je mo­gao da sa­op­šti ko­li­ko po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka uče­stvu­je u to­me. Aša­nin ka­že i da se pla­ni­ra ra­ci­o­na­li­za­ci­ja bro­ja rad­nih mje­sta u sek­to­ru ko­jim ru­ko­vo­di i dru­ga­či­ji unu­tra­šnji mo­del funk­ci­o­ni­sa­nja.

●Da li slu­žbe­ni­ci Sek­to­ra za obez­bje­đe­nje lič­no­sti i obje­ka­ta obez­bje­đu­ju i dje­cu po­je­di­nih funk­ci­o­ne­ra? Uko­li­ko obez­bje­đu­ju, o či­joj dje­ci je ri­ječ i ko­li­ko slu­žbe­ni­ka po­li­ci­je uče­stvu­je u to­me?
U skla­du sa čla­nom 3 od­lu­ke o od­re­đi­va­nju li­ca i obje­ka­ta ko­je obez­bje­đu­je Upra­va po­li­ci­je, po­li­ci­ja ima oba­ve­zu da obez­bje­đu­je čla­no­ve uže po­ro­di­ce pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re, Skup­šti­ne i Vla­de. Da li se i u ko­jem obi­mu vr­ši za­šti­ta ovih li­ca, o ko­jim je li­ci­ma je ri­ječ i ko­li­ki broj slu­žbe­ni­ka obez­bje­đe­nja par­ti­ci­pi­ra u tim ak­tiv­no­sti­ma je­su pi­ta­nja ko­ja za­vi­se od ni­za bez­bjed­no­snih okol­no­sti i iz­no­še­njem ta­kvih po­da­ta­ka bi se u bit­nom pre­kr­šio prin­cip pro­fe­si­o­nal­no­sti i, u kraj­njem, na­ru­šio ni­vo bez­bjed­no­sti tih li­ca.

●Ko­ja li­ca i da­lje uži­va­ju po­li­cij­sku za­šti­tu iako vi­še ni­je­su dr­žav­ni funk­ci­o­ne­ri?
Osim li­ca ko­ja su čla­nom 3 po­me­nu­te od­lu­ke od­re­đe­na kao li­ca či­ja se bez­bjed­nost šti­ti, po­li­ci­ja pred­u­zi­ma mje­re za­šti­te bez­bjed­no­sti u od­no­su na jed­no li­ce ko­je ni­je vi­so­ki dr­žav­ni funk­ci­o­ner, shod­no čla­nu 9 po­me­nu­te od­lu­ke. U pi­ta­nju je no­vi­nar Tu­fik Sof­tić.

●Da li Sve­to­zar Ma­ro­vić, ne­ka­da­šnji dr­žav­ni funk­ci­o­ner, a sa­da vi­so­ki funk­ci­o­ner DPS-a, i da­lje uži­va po­li­cij­sku za­šti­tu?
Shod­no po­me­nu­toj od­lu­ci, Sve­to­zar Ma­ro­vić ni­je šti­će­no li­ce i u od­no­su na nje­ga Upra­va po­li­ci­je ne pred­u­zi­ma mje­re za­šti­te lič­ne bez­bjed­no­sti.

●Ko­li­ko je to­kom pro­šle i ove go­di­ne bi­lo slu­ča­je­va la­žnih do­ja­va o po­sta­vlje­nim bom­ba­ma u Cr­noj Go­ri?
U to­ku 2014. go­di­ne bi­lo je pet ta­kvih do­ja­va, a od po­čet­ka 2015. go­di­ne osam. U svih 13 slu­ča­je­va, Gru­pa za an­ti­te­ro­ri­stič­ke pre­gle­de Sek­to­ra za obez­bje­đe­nje lič­no­sti i obje­ka­ta iz­vr­ši­la je pre­gled stva­ri i pro­sto­ri­ja i ni­je usta­no­vi­la pri­su­stvo eks­plo­ziv­nih na­pra­va ili ma­te­ri­ja. Ovi pre­gle­di se vr­še spe­ci­ja­li­zo­va­nom i so­fi­sti­ci­ra­nom teh­ni­kom, a vr­še ih slu­žbe­ni­ci ko­ji po­sje­du­ju po­seb­na struč­no-spe­ci­ja­li­stič­ka zna­nja i vje­šti­ne iz obla­sti an­ti­te­ro­ri­stič­ke i pro­tiv­di­ver­zi­o­ne za­šti­te. U jed­nom bro­ju slu­ča­je­va iden­ti­fi­ko­va­na su i pro­ce­su­i­ra­na li­ca za ko­ja se sum­nja da su upu­ti­la la­žne do­ja­ve, dok se na iden­ti­fi­ko­va­nju osta­lih li­ca ra­di.

●Ko­li­ko slu­žbe­ni­ka bro­ji sek­tor na či­jem ste če­lu i da li se mo­že oče­ki­va­ti si­ste­ma­ti­za­ci­ja i sma­nje­nje tog bro­ja?
Broj si­ste­ma­ti­zo­va­nih rad­nih mje­sta i vr­ste i opis po­slo­va ko­ji se oba­vlja­ju, kao i or­ga­ni­za­ci­ja od­sje­ka i gru­pa u Sek­to­ru za obez­bje­đe­nje lič­no­sti i obje­ka­ta, pre­ci­zno su de­fi­ni­sa­ni Pra­vil­ni­kom o unu­tra­šnjoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va. U sek­to­ru je tre­nut­no po­pu­nje­no 83 od­sto pred­vi­đe­nih rad­nih mje­sta. Iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma Za­ko­na o unu­tra­šnjim po­slo­vi­ma pred­vi­đe­no je bri­sa­nje čla­na 10 stav 1 tač­ka 11, ko­jom je pro­pi­sa­no obez­bje­đi­va­nje uslo­va za ne­sme­ta­ni rad su­do­va, dr­žav­nog tu­ži­la­štva i odr­ža­va­nja re­da. Na­i­me, čla­nom 124 Za­ko­na o su­do­vi­ma pro­pi­sa­no je da obez­bje­đe­nje uslo­va za ne­sme­ta­ni rad su­do­va, odr­ža­va­nje re­da, za­šti­te li­ca i imo­vi­ne, do­sta­vu i iz­vr­še­nje i dru­ge po­slo­ve od­re­đe­ne za­ko­nom vr­ši sud­ska po­li­ci­ja, kao i da će se dje­lo­krug i na­čin ra­da, or­ga­ni­za­ci­ja, ovla­šće­nja i dru­ga pi­ta­nja od zna­ča­ja za rad sud­ske po­li­ci­je ure­di­ti po­seb­nim za­ko­nom. Ta­ko­đe, Vla­da Cr­ne Go­re je na sjed­ni­ci odr­ža­noj 10. apri­la 2014.go­di­ne tač­kom 4 za­ključ­ka za­du­ži­la Mi­ni­star­stvo prav­de da, u sa­rad­nji sa Mi­ni­star­stvom fi­nan­si­ja – Upra­vom za imo­vi­nu i pra­vo­sud­nim or­ga­ni­ma obez­bi­je­di neo­p­hod­ne pred­u­slo­ve da u 2015. go­di­ni pre­u­zmu po­slo­ve obez­bje­đe­nja u objek­ti­ma ko­je ko­ri­ste pra­vo­sud­ni or­ga­ni. Te ak­tiv­no­sti još uvi­jek ni­je­su re­a­li­zo­va­ne. Na­kon stva­ra­nja pred­u­slo­va za pri­mje­nu za­kon­skih od­red­bi, pla­ni­ra se i ra­ci­o­na­li­za­ci­ja bro­ja rad­nih mje­sta u sek­to­ru i dru­ga­či­ji unu­tra­šnji mo­del funk­ci­o­ni­sa­nja.

●Je­su li slu­žbe­ni­ci sek­to­ra u pro­šloj go­di­ni uče­stvo­va­li u obez­bje­đi­va­nju nov­ča­nih po­šilj­ki i na či­ji za­htjev su to ra­di­li ako je bi­lo tih slu­ča­je­va?
Slu­žbe­ni­ci sek­to­ra ni­je­su vr­ši­li obez­bje­đi­va­nje nov­ča­nih po­šilj­ki po za­htje­vi­ma pri­vred­nih ili dru­gih su­bje­ka­ta to­kom 2015. go­di­ne.

●Da li je to­kom pro­šle i ove go­di­ne bi­lo in­ci­dent­nih si­tu­a­ci­ja pri­li­kom obez­bje­đi­va­nja ne­ke lič­no­sti?
U tom pe­ri­o­du ni­je bi­lo in­ci­dent­nih si­tu­a­ci­ja pri­li­kom vr­še­nja po­slo­va obez­bje­đe­nja šti­će­nih lič­no­sti.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com