Lakićević: Dio srpskih medija i elite želi da Đukanović ode - Volim Podgoricu

Lakićević: Dio srpskih medija i elite želi da Đukanović ode

Poznati srpski novinar, zamjenik glavnog urednika Novog magazina, bivši kolumnista NIN-a, urednik nekadašnjih časopisa Perspektive i Ekonomist, Mijat Lakićević u intervjuu za Dnevne novine komentariše srpsku medijsku scenu, odnos dijela srpskih medija prema protestima u Podgorici, kao i odnose Crne Gore i Srbije…

Lakićević je naglasio da ne očekuje pogoršanje odnosa između dvije zemlje i podsjeća da ni crnogorski zvaničnici nijesu svoje kolege u Srbiji optuživali da su umiješane u demonstracije.

„Podrška određenim političkim opcijama je legitimna, isto važi i za kritiku, ali naravno, ona ne bi smjela da preraste u lične uvrede, diskvalifikacije ili govor mržnje. Tome su, nažalost, tabloidi u Srbiji često skloni. S druge strane, dodao bih i da u dijelu demokratske javnosti u Srbiji postoji snažan otpor prema korišćenju policije u obračunu sa demonstrantima zbog svega onoga što se kod nas dešavalo tokom devedesetih, pa sve do 5. oktobra 2000. godine“, kazao je on.

Prema njegovim riječima u delu javnosti u Srbiji postoji određeni animozitet prema Crnoj Gori od trenutka njenog otcepljenja.

„To se, svakako, prije svega odnosi na njenog premijera, jer se on smatra, rekao bih opet s pravom, glavnim ideologom i izvođačem tog projekta. Takođe, crnogorsko opredjeljenje da uđe u NATO, njena spoljna politika, posebno sankcije Rusiji, zapravo je suprotna onome što mnoge političke i intelektualne snage u Srbiji zagovaraju. One bi jako voljele da na čelu Crne Gore vide čovjeka koji će voditi politiku potpuno drugačiju od sadašnje“, smatra Lakićević.

Na pitanje šta misli o crnogorskoj medijskoj sceni Lakićević je odgovorio da je ne poznaje baš dobro, ali po onome što do njega dopire čini mi se da je prilično pluralna, što je svakako dobro.

„Ono što nije dobro to su velika ogrešenja o osnovna profesionalna pravila, kojih možda i nema kao u Srbiji, ali ih ima. Recimo, još mi je u sjećanju napad na Vanju Ćalović, NVO aktivistkinju. To ne samo da je bilo ispod svakog nivoa, nego je sigurno i nezakonito. Ne znam da li su pravosudnu organi u Crnoj Gori na to reagovali i kako“, dodao je on.

Lakićević je komentarišući politički situaciju u Crnoj Gori kazao da je očigledno da je crnogorska opozicija podijeljena što, kako je podsjetio, nije bio slučaj kada je srušen Milošević.

„Ali, i to je zapravo bilo poslije izbora, čije rezultate Milošević nije želio da prizna, a ne prije izbora. Dakle, mislim da je najvažnije da se u Crnoj Gori održi normalno stanje u narednih nekoliko mjeseci, da se izbjegne nasilje i da se obezbijede fer i pošteni izbori. Šta će biti poslije toga zavisiće od izbornih rezultata“, zaključio je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com