Milo Lazović je profesor istorije i gređevinski inženjer, spava u parku već 7 mjeseci! - Volim Podgoricu

Milo Lazović je profesor istorije i gređevinski inženjer, spava u parku već 7 mjeseci!

Da život piše romane možemo se uvjeriti iz  životne priče Tivćanina Mila Lazovica. Ovaj  šezdesetopetogodisnjak  vec  7-8 mjeseci   svoje  dane i noci provodi na ulici.

Milo je  profesor istorije po profesiji i gradjevinski inzinjer .Oba fakulteta je studirao uporedo u Skoplju. Gradjevinski fakultet nije diplomirao iako je polozio sve ispite, jer se suocio sa nekoliko smtrnih slucajeva u kratkom periodu  u porodici .
 U potrazi za poslom  Milo  se nasao  u Tivtu 1976.godine i tu ostao do danas.

Od stabilne porodične  situacije i kuce pune knjiga (brojala je njegova biblioteka 3 300 knjiga kaze Milo),  do zivota na ulici,  put je dug i pun neizvjesnosti.

Ovaj zaljubljenik u knjigu danas, kako sam kaze, ne moze ni novine sebi  da kupi. Njegova sudbina je zainteresovala sugradjanku Ljiljanu Mitrovic koja je informisala Banku hrane CG  o zivotu ovog  covjeka.

Mila je, Ljiljana kaze, gledala godinama,  kako boravi na jednoj klupi  u park. Ta klupa  se nalazi  u centru grada i mnogo ljudi tu cirkulise .

To je  bilo  njegovo mjesto, gdje je sa nadom cekao da ga neko pozove da radi fizicke  poslove, kako bi zaradio za život. I uspijevao je neko vrijeme od svog rada plaćati smjestaj i hranu.

Od prije nekoliko mjeseci je to postalo nemoguce.

Sva imovina koju ima  mu je stala u nekoliko kesa. Pored njega, u jednoj od njih, je uvijek alat kako bi odmah bio spreman za rad, ako zatreba.
Ljiljana nam  je rekla da je garderobu  u kojoj je  sada  ista  ona  u kojoj ga je gledala i ljetos. Ponosit je covjek Milo i tesko mu pada kada mora nekoga zamoliti,  da s vremena na vrijeme  obavi licnu higijenu.
Kako vrijeme prolazi, sugradjanaka Ljiljana se  zabrinula kako će covjek  prezivjeti zimu na ulici .
Milo Lazovic je drzavljanin Crne Gore i nalazi se na birou rada, godinama. Nikakvih primanja nema i do nazad 7- 8 mjeseci  je uz pomoc svog rada uspijevao da placa sebi smjestaj .
U  nemogucnosti da radi  u svojoj struci Milo se edukovao za mnoge poslove, tako da je  danas u stanju ponuditi da uradi  sve  gradjevinske  i  sve majstorske poslove  (zidanje, malterisanje, armiranje, salovanje, struju, vodu, plocice , bravariju…).

On trazi posao od koga bi mogao da zivi i placa smjestaj.

Cesto uradi nekome nesto za sta ga angazuju ali mu plate premetima ili stvarima, skoro nikada novcem. Milo kaze da se ne sjeca kada je imao da pojede dva obroka u 24 h .

tivat
“Moj zivot se sastoji u nosenju cetiri, pet kesa i torbice u kojoj je alat (klijesta, šafciger, čekic, makaze i sl.), i spavanju ispod crijepa u podkrovlju jedne kuce.”. kaze Milo.
“Želim da radim, jer sam naucen da se samo od rada i znoja može posteno  živjeti”, kaze  on.
“Na žalost ja nisam jedini beskućnik u Tivtu” kaze nam Milo.
“Ja sam uvijek pomagao drugima koliko sam moga, dobrovoljni sam davalac krvi,  više puta . Zahvalan sam svima koji će meni pomoći da prevazidjem probleme u kojima sam se nasao”,  sa nadom  da ce pomoć stici, kaze  Milo.
Vise od godinu dana je proslo od kada se on obratio Centru za socijalni rad, prijavavšivši  se kao socijalni  slucaj, tako i nadežnima u Opstini Tivat, tražeći pomoć. Obećali su, kaže, da će mu se javiti, on još uvijek čeka i nada se da će dočekati da ponovo ima krov nad glavom.
Sobica i kupatilo, više od toga mu ne treba. I želi priliku da radi .
tivat1
Banka hrane je Milu poslala konzerviranu hranu i osnovna higijenska sredstva . To jedino ima načina sačuvati  da se ne pokvari.
U ime Mila Lazovica molimo sve dobre ljude da mu pomognu shodno svojim mogucnostima.
Milu je pomoc potrebna u svemu: smjestaj, posao, hrana, garderoba, obuca , frizersko- brijacke usluge,  sistematski  ljekarski pregled,  usluge stomatologa (nema ni jednog svog zuba).
Nadamo se da ce i nadežne institucije  naci nacina i pomoci ovom covjeku .
Svi koji žele i mogu pomoći mogu dobiti kontakt Mila Lazovića putem telefona Banke hrane CG na broj 069 495 680, putem emaila [email protected], ili u inboxu na fb stranici Banke hrane Crne Gore https://www.facebook.com/banka.hrane?ref=hl .

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com