BiH: Ubistvo vojnika ima elemenata terorizma - Volim Podgoricu

BiH: Ubistvo vojnika ima elemenata terorizma

Mediji u BiH prenijeli su da je Omeragić, koji je u Sokolju bio poznat po upotrebi droga, najvjerovatnije pripadao vehabijskom pokretu.Dvostruko ubistvo u Rajlovcu, u Bosni i Hercegovini (BiH), ima elemente terorizma, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštite (SIPA).

 Portparolka SIPE Kristina Jozić rekla je da će agencija preuzeti istragu u tom slučaju.

„Do sada prikupljene činjenice ukazuju na to da u konkretnom slučaju postoje određeni elementi krivičnog djela terorizma. Policijski službenici SIPA u saradnji sa drugim policijskim agencijama intenzivno poduzimaju potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju cijelog događaja“, navela je ona, prenosi Tanjug.

Sve aktivnosti sprovode se po instrukcijama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH.

U sarajevskom naselju Rajlovac Enes Omeragić je sinoć ubio dvojicu vojnika Bošnjaka Armina Salkića i Srbina Nedeljka Rajića, a onda se raznio bombom.

Mediji u BiH prenijeli su da je Omeragić, koji je u Sokolju bio poznat po upotrebi droga, najvjerovatnije pripadao vehabijskom pokretu.

Sjutra Dan žalosti 

U BiH će sjutra biti Dan žalosti, odlučio je Savjet ministara BiH, zbog obistva dva vojnika.

Sve zastave na institucijama BiH će biti spuštene na pola koplja, a prema važećim propisima otkazuju se i svi sporti i zabavni programi planirani za taj dan.

Nije poznato kada će biti komemoracija i sahrana ubijenih vojnika.

Dodik: Ubistvo teroristički akt

Predsjednik Republike Spske Milorad Dodik izjavio je danas da je ubistvo teroristički akt, a da je meta napada izabrana slučajno.

“Naravno da je to akt terorizma, a evidentno je da je motivacija bio radikalni islam. Cilj je bio slučajan, a ne izabran”, rekao je Dodik poslije otvaranja konferencije “Dejtonski sporazum – dvije decenije mira i pouke za svijet”.

On je istakao da je obavještajna služba u BiH ranije utvrdila da postoji 3.400 pojedinaca u toj zemlji koji su spremni da izvrše teroristički akt, ali da ta upozrenja nisu na najbolji način shvaćena.

U BiH se već, kako je rekao Dodik, vraćaju pripadnici Islamske države iz Sirije, unoseći nestabilnost.

“Ne primjenjuje se zakon koji predviđa kazne za one koji odlaze na strana ratišta. BiH je jedna od urgentnih prostora koji je izložen aktima individualnog terorizma”, ocenio je Dodik i naglasio da je napad na vojnike BiH za svaku osudu.

Američka ambasada u Sarajevu osudila napad na vojnike

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH uputila je izraze saučešće porodicama vojnika Armina Salkića i Nedeljka Radića, saopštila je danas američka ambasade u Sarajevu.

Američka ambasada uputila je “najiskrenije saučešće prijateljima i kolegama ubijenih vojnika u Oružanim snagama BiH”, prema kojima, kako je navedeno, “ambasada gaji najdublje poštovanje”.

“Saojsećamo s građanima Bosne i Hercegovine dok se pokušavaju suočiti sa bezumnim ubistvom dva mlada čovjeka, koji su bila posvećeni očuvanju bezbjednosti i stabilnosti ove zemlje”, navodi se u saopštenju i dodaje da je ambasada spremna da pruži svaku vrstu pomoći vlastima u BiH “u identifikaciji korjena tog gnusnog zločina”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com