Dani meksičke kulture u KIC-u 20.-23. novembar - Volim Podgoricu

Dani meksičke kulture u KIC-u 20.-23. novembar

Dani meksičke kulture biće održani u organizaciji Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“, Ambasade Meksika u Beogradu i NVU Crnogorska alternativna kultura, od 20. do 23.novembra, u Sali DODEST. Ulaz je besplatan.

Igrani filma Izmaglica“ (2009) reditelja Alehandra Gerbera Bićećija (Alejandro Gerber Bicecci) biće prikazan u petak, 20.novembra, u Sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Izmaglica je priča o Andresu, Hoseu i Felipeu trojici mladića koji se suočavaju sa postadolescentskim periodom. Priča se odvija u Istapalapi, skromnoj i zaboravljenoj sredini, rasipnoj u raskošnim vjerskim manifestacijama i bez sumnje, najpohlepnijoj oblasti grada Meksika.

U subotu, 21.novembra, u Sali DODEST, od 20 časova predviđena je projekcija dokumentarnog filma „Drugi Kalifornjani“ (2011) reditelja Cezara Talamantesa (César Talamantes). Ovaj film je priznat kao najbolji meksički dokumentarac i najbolje prvo djelo na Dokumentarnom filmu Meksiko Sitija 2010. godine, a dobitnik je i programa „Identitet“ na petom Iberoameričkom festivalu dokumentarnih uspomena 2011. godine. Riječ je o dokumentarcu koji govori o rančerima koji žive u pustinji Južne Donje Kalifornije. Kroz njihova svjedočenja i kroz audiovizuelne zapise iz njihove svakodnevice, film otkriva mnogo o ovim, ne toliko poznatim, Meksikancima.

Narednog dana, tačnije u neđelju, 22.novembra, biće prikazan dokumentarni film „Jedan dan manje“ (2009) reditelja Darijela Ladloua (Dariela Ludlow) u Sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Dokumentarac Darijele Ladlou je osjećajno, delikatno i ubjedljivo približavanje njenoj sopstvenoj priči i na neki način, priči svih ljudi. Karmen i Emeterio su njeni baba i djed koji žive u Akapulku. Portret ovog para, koji je preko 60 godina u braku, polako se pretvara u duboko promišljanje o životu, porodici, tradicijama i međuljudskim odnosima.

Posljednjeg dana, tačnije u poneđeljak, 23.novembra, u Sali DODEST, sa početkom u 19 časova biće organizovano predavanje „Popularnost meksičke muzike i filmova u Jugoslaviji“. O popularnom “meksičkom” periodu u Jugoslaviji govoriće Miha Macini (Miha Mazzini), poznati slovenački pisac i autor dokumentarca “Yugoslav Mexico – YuMex” koji će pratiti predavanje.

Nakon toga predviđena je projekcija filma Vrati se u život“ (2010) reditelja Karlosa Hagermana (Carlos Hagerman), sa početkom u 21 sat. Kroz jedan legendarni lov na ajkule sredinom sedamdesetih godina, u kojima se i odvija najbitniji dio naše priče, upoznaćemo porodicu Martines Sidni i otkrićemo tajne iz njihove neobične prošlosti. Na taj način biće nam pružen jedan novi pogled na vezu Meksiko – SAD.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com