Otvoren Internacionalni sajam knjiga: Knjiga je temelj crnogorske kulture - Volim Podgoricu

Otvoren Internacionalni sajam knjiga: Knjiga je temelj crnogorske kulture

Crna Gora ima posebnu obavezu prema knjizi jer je upravo ona položena u temelj crnogorske kulture, rekao je na otvaranju 1. Internacionalnog sajma knjiga akademik Dimitrije Popović.

Svečanošću u Diplomatskoj kuli Capital Plaze, na kojoj su govorili istaknuti crnogorski umjetnik Dimitrije Popović i predsjednik asocijacije Shoqata e Botuesve Shgiptare i direktor izdavačke kuće “Ditura” iz Albanije Petrit Imeri, otvoren je 1. Internacionalni sajam knjiga u Podgorici.

Akademik Dimitrije Popović kazao je da mu otvaranje jedne ovako značajne manifestacije predstavlja izuzetnu čast, pišu Dnevne novine.

“Ovaj sajam predstavlja pravi praznik i svetkovinu za knjigu, tim prije što izdavači znaju da živimo u vremenu koje nije naklonjeno knjigama i koje u finansijskom smislu nije lako za izdavače”, kazao je akademik.

Popović je dodao da, iako mnogi predviđaju da će elektronska knjiga potisnuti štampano izdanje, on smatra da ce “Gutenbergov izum preživjeti i da se neće ugasiti”.

“Upravo u ovom teškom vremenu za knjigu, knjiga će se sama nametnuti kao proizvod kreativnog duha. Literatura se bazira na humanosti i ova manifestacija će pokazati da je knjiga još uvijek jedna od najznačajnijih proizvoda ljudske misli”, naveo je Popović, dodavši da Crna Gora ima posebnu obavezu prema knjizi jer je upravo knjiga položena u temelj crnogorske kulture i čini suštinu našeg duhovnog i kreativnog bića, ne krijući zadovoljstvo što će u narednih šest dana Podgorica biti hram kulture i inteligencije.

sajam

Foto Filip Roganović/vijesti

Petrit Imeri je na otvaranju zahvalio u ime udružeja izdavača Albanije, čiji je on predstavnik, na pozivu da izlažu u Podgorici. On je istakao da su pianja koja razmatraju problem knjige u savremenom dobu te kako bi se diskutovalo o boljoj međusobnoj saradnji.

Program drugog sajamskog dana počinje danas u 14 sati predstavljanjem stvaralaštva Faruka Sehića, na kojem će, osim autora govoriti i Goran Samardžić. Nakon toga uslijediće panel diskusija na temu-“Međunarodni status periodičnih publikacija za književnost, jezikoslovlje, kulturu i društvena pitanja”, čiji su učesnici predstavnici Ministarstva kulture i predstavnici redakcija periodičnih publikacija.

Od 16 sati na programu je predstavljanje biblioteke “Patrimonium” Fakulteta za crnogorski jezik i književnost o čemu će govoriti Novak Kulibarda, Adnan Čirgić, Vladimir Vojinović, Nela Savković Vukčević, Aleksandar Radoman i Novica Vujović.

Predstavljanje magazina “Novi izraz” PEN Centra iz Bosne i Hercegovine zakazano je za 17 sati, dok će o stvaralaštvu Nebojše Lujanovića biti riječi od 18 časova.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com