RADOST TIVĆANA: Petra je rođena sa 680 grama, ali je pravi heroj! - Volim Podgoricu

RADOST TIVĆANA: Petra je rođena sa 680 grama, ali je pravi heroj!

Povodom 17. novembra, Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, roditelji danas trinaestomjesečne Petre kažu da djeca rođena prije 37. nedjelje trudnoće zahtijevaju posebnu medicinsku njegu.

Tivćani Danijel i Ana Radošević smatraju da bi država trebalo da posveti više pažnje problemu prijevremeno rođenih beba.

U svijetu se dan obilježava svečanostima, predavanjima i raznim akcijama podizanja svijesti najšire zajednice o problemu prijevremeno rođenih beba.

U Crnoj Gori juče ništa od toga nije viđeno.

Radoševići su deset godina čekali da postanu roditelji, da bi lani dobili kćerkicu, koja je na svijet došla u 28. nedjelji trudnoće.

Zbog traumatičnog iskustva koje su prošli, smatraju da bi i u Crnoj Gori trebalo obratiti više pažnje na taj problem, jer se svaka deseta trudnoća u svijetu završava prijevremenim rođenjem.

Oni upozoravaju da nije dovoljno razvijena svijest o potrebama prerano rođene djece, palčića kako ih neki zovu, koja su zapravo pravi heroji života.

Petra se danas normano razvija, ali ipak sa djelimičnim zakašnjenjem u odnosu na djecu rođenu u devetom mjesecu trudnoće.

“Rođena je sa samo 680 grama težine i dužinom od 34 centimetra. Time je spadala u kategoriju ekstemno male gramaže beba, gdje je procenat preživljavanja oko 20 odsto. Ipak, zahvaljujući stručnosti i požrtvovanju ljekara i medicinskog osoblja Ginekološko-akušerke klinike ‘Narodni front’ i Instituta za neonatologiju u Beogradu, ona je danas zdravo i veselo dijete“, priča Petrina majka Ana.

beba-palcic-petra-tivat

Danijel Radošević Čekali dijete 10 godina: Danijel i Ana Radošević 

Nakon rođenja, Petra je na Institutu za neonatologiju provela četiri mjeseca, od čega tri u inkubatoru.

Za to vrijeme, kažu roditelji, maleni organizam izborio se sa preko 20 raznih dijagnoza, a preživjela je čak tri sepse, blago krvarenje u mozgu bez neuroloških posljedica, vrstu sljepila…

Zbog slabije razvijenih pluća, Petra se mora čuvati od virusa do navršene treće godine života, a živi posve normalan život trinaestomjesečne bebe.

Nedavno je dobila prvi zubić i propuzala, što je uobičajeno da se kasnije dešava prijevremeno rođenoj djeci. Petra živi na relaciji Tivat-Beograd, gdje vježba kako bi se spriječila cerebralna paraliza.

To će, kaže majka, trajati sve dok dijete ne prohoda.

“Mi nakon svega vjerujemo u čuda, jer ona očito postoje, a Petra je pravi dokaz. Ona i njeni drugari – prijeveremno rođena djeca su pravi borci koji ne odustaju i zato želim da naša iskustva podijelim sa svim drugim roditeljima”, kazala je ona.

Ana Radošević kaže da je u trudnoći imala problema sa visokim pritiskom, što je jedan od najčešćih uzroka prijevremenog rađanja.

Neophodno je, tvrdi ona, da se problem na vrijeme dijagnostifikuje i adekvatno liječi, kako bi se, bez posljedica, dijete što duže zadržalo u majčinoj utrobi i time formiralo u zdravu bebu, što je i urađeno zahvaljujući dr Tatjani Motrenko-Simić:

“Trudnoća je održana do 28. nedjelje, zahvaljujući prof. dr Željku Mikoviču koji je spasio i Petrin i moj život… Njemu i Odjeljenju patologije na GAK ‘Narodni front’ i Trećem odjeljenju Instituta za neonatologiju, dugujemo posebnu zahvalnost, kao i našim porodicama i prijateljima koji su nas podržali u tim teškim momentima”, istakla je, dodavši da im je velika podrška bilo i Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mali div“ iz Beograda.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com