Krivokapić napravio platformu za izlazak iz krize, zove sve na razgovor - Volim Podgoricu

Krivokapić napravio platformu za izlazak iz krize, zove sve na razgovor

Pred­sjed­nik Skup­šti­ne i li­der So­ci­jal­de­mo­krat­ske par­ti­je Ran­ko Kri­vo­ka­pić po­sla­će sju­tra svim par­la­men­tar­nim su­bjek­ti­ma zva­nič­nu ini­ci­ja­ti­vu za po­kre­ta­nje di­ja­lo­ga o ra­zr­je­ša­va­nju po­li­tič­ke kri­ze.

Pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na” Kri­vo­ka­pić će, uz po­ziv na di­ja­log, do­sta­vi­ti i svo­ju plat­for­mu, u ko­joj će po­nu­di­ti kon­kret­na rje­še­nja ve­za­no za stva­ra­nje uslo­va za odr­ža­va­nje fer i de­mo­krat­skih iz­bo­ra.

U pri­pre­mi ini­ci­ja­ti­ve za po­kre­ta­nje di­ja­lo­ga, Kri­vo­ka­pić je već oba­vio dio ne­for­mal­nih raz­go­vo­ra. Ta­ko je, iz­me­đu osta­log, raz­go­va­rao sa li­de­ri­ma De­mo­sa i Gra­đan­skog po­kre­ta URA Mi­o­dra­gom Le­ki­ćem i Žar­kom Rak­če­vi­ćem.

Pred­sjed­ni­ku par­la­men­ta u me­đu­vre­me­nu je sti­gla i plat­for­ma De­mo­krat­ske Cr­ne Go­re u ko­joj su iz­lo­že­ne nji­ho­ve ocje­ne ak­tu­el­ne po­li­tič­ke kri­ze i pred­lo­že­na kon­kret­na rje­še­nja za nje­no pre­va­zi­la­že­nje. Tim do­ku­men­tom pred­la­že se, po­red osta­log, for­mi­ra­nje ne­stra­nač­ke pre­la­zne vla­de sa ogra­ni­če­nim man­da­tom.

U iš­če­ki­va­nju zva­nič­nog po­zi­va na di­ja­log, i dio ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja do­sta­vio je u me­đu­vre­me­nu su­ge­sti­je ve­za­no za neo­p­hod­ne ak­tiv­no­sti u ci­lju us­po­sta­vlja­nja am­bi­jen­ta za fer i de­mo­krat­ske iz­bo­re. Uz Kri­vo­ka­pi­će­vu plat­for­mu, i svi ovi ma­te­ri­ja­li će, ka­ko smo sa­zna­li, pred­sta­vlja­ti po­čet­nu osno­vu za di­ja­log.

U po­zi­vu za otva­ra­nje di­ja­lo­ga bi­će pre­ci­zi­ra­no i u kom for­ma­tu će oni bi­ti odr­ža­ni, da li kao za­jed­nič­ki sa­sta­nak sa svim pred­stav­ni­ci­ma par­la­men­tar­nih stra­na­ka ili po­je­di­nač­no.
Pred­sjed­nik De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta Mi­lo Đu­ka­no­vić ka­zao je ju­če da je spre­man da i lič­no uče­stvu­je u di­ja­lo­gu, ma­da pred­nost da­je par­tij­skim ko­le­ga­ma ko­je su bo­lje upu­će­ne u pro­ble­ma­ti­ku iz­bor­ne re­gu­la­ti­ve. On je, od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nja no­vi­na­ra u par­la­men­tu, re­kao da je De­mo­krat­ska par­ti­ja so­ci­ja­li­sta sprem­na da uče­stvu­je u di­ja­lo­gu ko­ji je na­ja­vio pred­sjed­nik par­la­men­ta Ran­ko Kri­vo­ka­pić.

– Ne pri­hva­ta­mo ocje­ne o ne­le­gi­tim­no­sti ra­ni­jih iz­bor­nih pro­ce­sa i vla­sti, ali ne mo­že­mo pre­ne­breg­nu­ti da po­sto­ji ne­po­vje­re­nje me­đu ključ­nim po­li­tič­kim su­bjek­ti­ma u par­la­men­tu –ka­zao je Đu­ka­no­vić.
U DPS-u, ka­ko je do­dao, sma­tra­ju da je „od­go­vor­no ulo­ži­ti na­por da se do­đe do iz­bor­nog pro­ce­sa ko­ji mo­ra bi­ti do sep­tem­bra na­red­ne go­di­ne, da bi­smo u fi­na­lu tog pro­ce­sa ima­li vlast ko­ja će ima­ti pu­ni kre­di­bi­li­tet i le­gi­ti­mi­tet”.

– U od­no­su na sve dru­ge po­li­tič­ke su­bjek­te tu ima­mo vi­ši ni­vo od­go­vor­no­sti, i zbog to­ga će­mo ini­ci­ra­ti di­ja­lo­ge i oda­zva­ti se na sva­ku ini­ci­ja­ti­vu da raz­go­va­ra­mo o to­me ka­ko ot­klo­ni­ti pro­ble­me i stvo­ri­ti uslo­ve za re­a­li­za­ci­ju kre­di­bil­nog iz­bor­nog pro­ce­sa ko­ji će obez­bi­je­di­ti slo­bod­no is­ka­zi­va­nje vo­lje gra­đa­na – pod­vu­kao je Đu­ka­no­vić.

Na pi­ta­nje da li će on uče­stvo­va­ti u tim raz­go­vo­ri­ma, Đu­ka­no­vić je ka­zao da je to naj­ma­nje bit­no.
– DPS će si­gur­no uče­stvo­va­ti. U na­šem ti­mu po­sto­je lju­di ko­ji su spe­ci­ja­li­zo­va­ni za od­re­đe­ne obla­sti. Ja sam naj­ma­nje spe­ci­ja­li­zo­van za pi­ta­nja iz­bor­nog si­ste­ma – na­veo je pre­mi­jer i do­dao da je spre­man da se uklju­či ta­mo gdje se bu­de sma­tra­lo po­treb­nim – za­klju­čio je on.

Po­ziv za raz­go­vo­re Ran­ko Kri­vo­ka­pić upu­ti­će i De­mo­krat­skom fron­tu, iako su iz tog opo­zi­ci­o­nog sa­ve­za ra­ni­je u ne­ko­li­ko na­vra­ta sa­op­šti­li da od­bi­ja­ju bi­lo ka­kvu ini­ci­ja­ti­vu za di­ja­log sa vla­šću.
U DF-u sma­tra­ju da se sa­mo pro­te­sti­ma mo­že do­ći do pre­la­zne vla­de ko­ja tre­ba da pri­pre­mi i spro­ve­de pr­ve fer i de­mo­krat­ske iz­bo­re. Kri­vo­ka­pić je ne­dav­no sa­op­štio da će i po­red to­ga po­ku­ša­ti da obez­bi­je­di uče­šće DF-a u di­ja­lo­gu, jer se, ka­ko je na­veo, ra­di o zna­čaj­nom po­li­tič­kom su­bjek­tu. Pod­vu­kao je, isto­vre­me­no, da DF ni­je uslov bez ko­jeg je di­ja­log ne­mo­guć.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com