Ruska Duma: Uzdržati se od proširenja NATO-a, Crna Gora da ne ide u Alijansu - Volim Podgoricu

Ruska Duma: Uzdržati se od proširenja NATO-a, Crna Gora da ne ide u Alijansu

Predsjednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Sergej Nariškin obratio se danas iz Moskve članovima parlamenata zemalja-članica Organizacije sjevernoatlantskog ugovora i Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju sa zahtjevom za uzdržavanje od proširenja NATO-a.

“Poslanici Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije obraćaju se svojim kolegama, poslanicima Skupštine Crne Gore, članovima parlamenata država-članica Organizacije sjevernoatlantskog ugovora (NATO) i poslanicima koji su članovi Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju sa usrdnim apelom da se uzdrže od širenja NATO-a, koje je sudeći po saopštenjima medija planirano za početak decembra 2015. godine poslije zvaničnog poziva Crne Gore da stupi u alijansu”, kazao je Nariškin.

Prema njegovim riječima poštujući suvereno pravo svake države da osigurava bezbjednost svojih građana svim legitimnim sredstvima, te i putem sklapanja međunarodnih ugovora i stupanjem u međunarodne organizacije i udruženja, Državna duma izražava čvrsto uvjerenje da blokovski pristup osiguranju bezbjednosti i uvlačenje novih država u vojne alijanse, naročito suprotno volji njihovih naroda, predstavlja politički arsenal sredstava korišćenih u doba Hladnog rata.

Takav pristup, prema ocjeni Nariškina, u međunarodnim odnosima vodi daljem otuđivanju i eskalaciji konfrontacije među akterima koji učestvuju u osiguravanju globalne i regionalne bezbjednosti, kao i narušavanju ravnoteže snaga i podrivanju povjerenja među učesnicima stvaranja zajedničke evropske arhitekture mira i stabilnosti.

“To je krajnje opasno danas, kada postoje objektivni razlozi i faktori za stvaranje istinski ravnopravne i efikasne koalicije vodećih država svijeta za borbu protiv međunarodnog terorizma, aktuelnih izazova i prijetnji: širenja zabranjenih vrsta naoružanja i oružja za masovno uništavanje, nelegalne migracije, trgovine ljudima i drugih opasnosti”, dodao je on.

Nariškin tvrdi da je težnja režima Mila Đukanovića, koji upravlja Crnom Gorom već 25 godina, da stupi u NATO suprotna je volji ogromne većine naroda te zemlje. “Crnogorci dobro pamte kako je NATO bombardovao Jugoslaviju 1999. godine, kada su bombe padale i na crnogorsku teritoriju. Tada su izginuli potpuno nedužni ljudi i ozbiljno je oštećena infrastruktura. Pa ipak, crnogorske vlasti na sve načine izbjegavaju održavanje referenduma po pitanju evroatlanske perspektive svoje zemlje, bojeći se da čuju glas naroda”, kazao je Nariškin. Dalje tvrdi da se pri tome značajne sume novca ulažu u neobuzdanu propagandu NATO-a i namještanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja.

“Vještačko uvlačenje Crne Gore u NATO predstavlja direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu i skrnavljenje sjećanja na nedužne žrtve bombardovanja 1999. godine. Poslanici Državne dume ubijeđeni su da trenutna politika Mila Đukanovića nanosi težak udarac tradicionalnim prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima. Njegove tvrdnje da zbližavanje sa NATO-om neće naneti štetu vezama sa Rusijom apsolutno su neosnovane”, ocjenio je Nariškin.

On je naveo da je Moskva vjekovima podržavala Crnu Goru i u više navrata je igrala važnu ulogu u formiranju njene državnosti, što je Crnogorcima dobro poznato. Prema njegovoj ocjeni narod Crne Gore se sjeća i riječi Petra I Petrovića Njegoša, “svetitelja i čudotvorca Petra Cetinjskog, sa prokletstvima upućenim onome ko se okrene od Rusije”.

“Već sada su odnosi među našim zemljama faktički zamrznuti na inicijativu Podgorice i zbog antiruskog kursa koji ona sprovodi. Politika režima Mila Đukanovića izaziva rast negativnih tendencija u sferi turizma, investicija i ekonomske saradnje. Sve će se to najneposrednije dotaći svakodnevnice običnih građana Crne Gore. U takvom slučaju period vlasti Mila Đukanovića, po mišljenju poslanika Državne dume, ostaće crna mrlja u istoriji odnosa između Rusije i ove nama bratske zemlje i njenog naroda”, naveo je on.

Poslanici Državne dume, kako je istakao, izražavaju uvjerenost da će prilikom rješavanja pitanja o ulasku u NATO kako u Podgorici, tako i u Briselu pobijediti zdrav razum, težnja za široku saradnju izvan blokova i linija razdvajanja, a radi procvata bezbjednosti naroda na prostoru od Vankuvera do Vladivostoka.

“Pri tome će odlučujući značaj imati istinska volja i očekivanja nama prijateljskog naroda Crne Gore koja je učvrćšena vekovnim prijateljstvom i bratstvom, stečenim na bojnim poljima u ime slobode i nezavisnosti”, zaključio je Nariškin.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com