Sjevernoatlantski savjet: Radi se na pozivu za Crnu Goru - Volim Podgoricu

Sjevernoatlantski savjet: Radi se na pozivu za Crnu Goru

Sjevernoatlantski savjet (NAC), najvažnije tijelo NATO alijanse kojim predsjedava generalni sekretar Jens Stoltenberg počelo je juče sjednicu na kojoj je raspravljano o pozivu Crnoj Gori, saznaje Pobjeda iz diplomatskih izvora u Briselu.

Sjednica NAC-a, na nivou stalnih ambasadora članica NATO, pripremnog je karaktera pred ključnu sjednicu Ministarskog savjeta, koja bi 1. decembra trebala da donese odluku o pozivu Crnoj Gori.

Prema saznanjima Pobjede, konačan stav o pozivu Crnoj Gori znaće se neposredno pred sjednicu Ministarskog savjeta, nakon još jednih konsultacija.

Izvor Pobjede iz Brisela je saopštio da to tijelo intenzivno radi na obezbjeđivanju konsenzusa za poziv Crnoj Gori, navodeći da očekuje da svjetske okolnosti nastale nakon terorističkih napada u Parizu neće uticati na promjenu raspoloženja o pozivu Crnoj Gori.

„Radimo na pozivu Crnoj Gori – to nam je agenda, a ne odgađanje poziva, kamoli blokada procesa širenja Alijanse. Proteklih nekoliko dana su tekle intenzivne konsultacije sa crnogorskom Vladom i vjerujem da se svi možemo nadati pozitivnom ishodu, pozivu za članstvo“, rekao je izvor Pobjede iz diplomatskih krugova u Briselu.

Izvor, koji je prisustvovao sjednici NAC-a, je dodao da od 28 ambasadora država članica koji podržavaju upućivanje poziva Crnoj Gori još uvijek nije poznat decidiran stav Francuske.

„Diplomatski predstavnik Francuske je saopštio da još čeka uputstva svoje Vlade. Do tada, sve spekulacije o stavu Francuske su nagađanja“, rekao je izvor navodeći da to a priori ne znači negativan stav Pariza.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com