Abazović: Crna Gora će 1. decembra dobiti pozivnicu za NATO - Volim Podgoricu

Abazović: Crna Gora će 1. decembra dobiti pozivnicu za NATO

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović mišljenja je da će Crna Gora 1. decembra dobiti pozivnicu za NATO.

„Ono što je zapisano u izvještaju EK realno je i siguran sam da i članice NATO-a razumiju da u Crnoj Gori postoje ozbiljni problemi koji se moraju rješavati. Međutim, tu postoje i geopolitički i drugi interesi. Vjerujem da će pozivnica stići, ali da će to biti tek uvertira za ono što se u Crnoj Gori očekuje, a to su političke promjene”, kazao je Abazović u intervjuu Danu.

On je istakao da u susret pozivnici možemo očekivati još jedno veliko hapšenje.

“Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je najavio da se steže obruč oko vođe kriminalne grupe u procesu vezanom za Opštinu Budva. Ne bi me čudilo da u narednoj sedmici uslijedi hapšenje visokog funkcionera DPS-a“, kazao je Abazović u intervjuu Danu.

Prema njegovim riječima ukoliko početkom decembra, nakon odluke o pozivnici za članstvo Crne Gore u NATO, ne počne dijalog o rješavanju političke krize, ne treba isključiti nijedan oblik političkog djelovanja opozicije, pa ni bojkot parlamenta i proteste.

„U ovom trenutku ne treba isključiti nijedan oblik, odnosno sredstvo političkog djelovanja. Osim čelnika Demokratskog fronta, niko u javnosti nije negativno odgovorio na potrebu otvaranja dijaloga o rješavanju složene političke situacije u zemlji. Zasada mogućnost dijaloga ne bih anulirao, naprotiv, ostavio bih još malo vremena da vidimo da li će se stvari iskristalisati u naredne dvije ili tri sedmice. Postoji određeni grč u vezi sa iščekivanjem da li će Crna Gora dobiti. pozivnicu za članstvo u NATO-u. To je faktor koji je uticao na to da su ostale političke aktivnosti praktično zamrznute u ovom trenutku. Nakon toga, dakle kada prođe 1. decembar, više neće biti nikakvih opravdanja i moraće da se otvbri dijalog ako se zaista želi izlazak iz političke krize“, rekao je on.

Abazović naglašava da ne treba zanemariti ni druga legitimna sredstva političke borbe, uključujući i bojkot parlamenta i proteste, niti umanjivati njihov značaj.

On smatra da postoje dva temeljna problema a prvi je to što opozicija i dalje, nažalost, nema jasnu strategiju koji su njeni zahtjevi za nastupanje na narednim parlamentarnim izborima.

A drugi problem, po Abazovićemo mišljenju, je to što DPS mora da pokaže spremnost da te zahtjeve ispuni. Prema njegovom mišljenju najveća zamka za državu Crnu Goru, i prepreka njenom evropskom putu i demokratskom razvoju upravo su Milo Đukanović i njegov frankenštajnski sistem koji godinama proizvodi podjele i zloupotrebe, onemogućavajući da se društvo demokratizuje i osposobi da bude održivo.

„Sva Đukanovićeva priča je u domenu dnevne politike i demagoških floskula. Đukanović je sedmostruki premijer u državi koja i dalje kuburi sa nepovjerenjem u izborni proces. Sada tražiti alibi i pripisivati krivicu opoziciji ili nekome van Crne Gore jeftino je politikantstvo na koje ni međunarodna zajednica neće nasjesti. Nije bila ideja da traženjem medijacije EU ponizimo državu ili potčinimo je nekom stranom faktoru“, istakao je on.

Abazović pojašnjava da je ideja bila da oni koji pomažu oko promjene izbornog zakonodavstva i vrše monitoring našeg ukupnog sistema, budu dio ekipe koja će raditi na stvaranju uslova za fer izbore.

Na pitanje da li će se URA inicijativi predsjednika Skupštine Crne Gore  za razgovore o izlasku iz političke krize Abazović je rekao da

treba iskoristiti i tu formu razgovora i ispoštovati je.

„Ako poziv stigne, a vjerujem da hoće, ne vidim razlog da se ne sagleda i ta mogućnost. Ti razgovori bili bi prilika da se vidi šta konkretno Krivokapić ima da predloži a što se već nije čulo, i da li je to neki novi potez koji bi mogao biti održiv i realan, ili se radi samo o jeftinom prikupljanju političkih poena. Što se tiče URA ne izbjegavamo dijalog sa drugim političkim subjektima, tako da ćemo saslušati i Krivokapića, da vidimo šta ima da kaže. Imajući u vidu da SDP i dalje, makar formalno, predstavlja jednog od činilaca aktuelne Vlade, ne znam šta bi to radikalno novo Krivokapić imao da ponudi, a što do sada on ili njegovi ministri nijesu uradili“, dodao je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com