U Briselu podignut nivo uzbune zbog mogućeg napada - Volim Podgoricu

U Briselu podignut nivo uzbune zbog mogućeg napada

Premijer Šarl Mišel kazao je da se povećanje nivoa uzbune na najviši, četvrti nivo “zasniva na prilično preciznim informacijama”.

Belgija je danas podigla nivo uzbune u Briselu na najviši, četvrti nivo, zatvorivši metro i upozorivši građane da izbjegavaju mjesta na kojima ima puno ljudi, zbog “ozbiljne i neposredne” prijetnje napadom.

Premijer Šarl Mišel kazao je da se povećanje nivoa uzbune na najviši, četvrti nivo “zasniva na prilično preciznim informacijama”.

Belgijski ministar unutaršnjih poslova Žan Žambon kazao je da je situacija u zemlji “ozbiljna, ali pod kontrolom”.

Nivo uzbune je podignut neposredno poslije sastanka ministara EU posvećenog borbi protiv terorizma i nedjelju dana poslije napada terorista Islamske države u Parizu. Jedan od terorista, porijeklom iz Brisela, još uvijek je u bjekstvu i prema vlastima “veoma opasan.”

“Savjet građanima je da izbjegavaju mjesta gdje ima puno ljudi, poput tržnih centara, koncerata, ili stanica javnog saobraćaja kad god je to moguće”, saopštio je portparol vladinog kriznog centra.

Krizni centar u saopštenju istaknutom na sajtu poziva lokalne vlasti da otkažu sve masovne događaje, odlože fudbalske utakmice, zatvore metro i pojačaju prisustvo vojske i policije.

Belgijski vojnici nalaze se i ispred hotela Radison Blu u centru grada.

Ovaj hotel pripada hotelskom lancu koji se juče našao na meti napada u prijestonici Malija, Bamaku. Tom prilikom ubijena je 21 osoba.

Osumnjičeni ekstremista Salah Abdeslam, vratio se kući u Brisel iz Pariza gdje se njegov stariji brat Brahim raznio eksplozivom u jednom kafiću.

Strahovanja da bi on još uvijek mogao da predstavlja rizik navela su vlasti da prošle nedjelje otkažu prijateljsku fudbalsku utakmicu sa Španijom u Briselu. Prije današnjeg podizanja nivoa uzbune, na snazi je bio treći nivo uzbune i to samo za pojedina mjesta poput američke ambasade.

Brisel je u centru istrage o napadima u Parizu zbog veza koje teroristi imaju sa tim gradom. Francuske vlasti su saopštile da je napade planirao Abdelhamid Abaud iz Belgije koji se borio za Islamsku državu u Sirji i koji je ove nedjelje ubijen u opsadi jednog stana u pariskom predgrađu Sen Deni.

Nekoliko ljudi u Briselu je pritvoreno pod optužbom za terorizam.

Belgijska vlada preporučila je otkazivanje profesionalnih fudbalskih mečeva zakazanih za vikend, i da 19 zajednica koje čine region Brisela razmisle o otkazivanju svih planiranih velikih događaja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com