Crnogorci pisali iz Njemačke: Možete nas vratiti, ali nas ne možete zaustaviti! - Volim Podgoricu

Crnogorci pisali iz Njemačke: Možete nas vratiti, ali nas ne možete zaustaviti!

“Tuđa zemlja, a puna ljubavi i razumijevanja. Kuće smo dobili, djeca nam u školu idu, novčana primanja su redovna, zdravstveno osiguranje imamo, učimo jezik”.

Građani sa sjevera Crne Gore koji se nalaze u azilu u Njemačkoj, poslali su pismo NVO “Euromost” sa fotografijom na kojoj drže trasparente na kojima piše: “Dokle ćemo biti građani trećeg reda, samo zato što živimo na sjeveru Crne Gore. Šta je sa našim pravima koja su nam zagarantovana Ustavom Crne Gore. Dokle će nam djeca gladna biti. Možete nas vratiti, ali nas ne možete zaustaviti”, saopšteno je iz NVO Euromost.

Kako se dodaje u saopštenju ove NVO i pismu se dalje navodi:

“Mi Crnogorski građani, koji se nalazimo u Njemačku na azil, koji smo ostavili svoje porodice, kumove, komšije, prijatelje na sjeveru Crne Gore, sa ovim pismom koje prosljeđujemo crnogorskim medijima preko NVO “Euromost” želimo se obratiti javnosti. Prvo želimo napomenuti da je Crna Gora “bila sigurna država” i prije nego sto smo došli u Njemačku, ali nažalost niko, ni Vlada ni Opštine na sjeveru ni socijalne ustanove, nijesu shvatili, za ozbiljan plač majki, koje su slale gladnu djecu u školu, jer im je svaki euro bio dragocjen za kiriju, da ne bi gladna djeca noć provela na ulici. Za razliku od naše drzave ovdje smo prihvaćeni kao pravi ljudi. Tuđa zemlja, a puna ljubavi i razumijevanja. Kuće smo dobili, djeca nam u školu idu, novčana primanja su redovna, zdravstveno osiguranje imamo, učimo jezik. Bilo kojoj ustanovi ako smo se obratili s poštovanjem nas prime i za nepovjerovati, zahvale na posjeti. Volimo mi našu Crnu Goru, ali boli nas jedna istina, zašto Vlada Crne Gore ne vidi koliko ima nezaposlenih, koliko nam plata duguju privatnici, koliko nam naplaćuju kirije stanodavci, koliko je gladne djece u školama”, navodi se u pismu.

U pismu dalje piše da im socijalne ustanove u Njemačkoj pomažu u svakom pogledu, za razliku od crnogorskih socijalnih ustanova, čiji socijalni radnici, kako tvrde, obilaze od kuće do kuće i prijete ljudima, ako im bilo šta nađu, da će im ukinuti socijalno primanje.

“Žalosno je to, ali su sve to naše porodice doživjele. Sve nas koji smo došli u Njemacku, isto nas boli i svi se plašimo povratka u Crnu Goru. Molimo opštine da nam ne daju lažnu nadu, jer smo u kontaktu sa našim prijateljima povratnicima i znamo kako im se izašlo u susret i šta su ostvarili. Sve je kao i ranije. Često se pitamo, ako budemo morali da se vratimo kuda, šta i kako? Pitamo se na koju stranu da krenemo kada izađemo sa djecom iz autobusa. Na kraju želimo još jednom poslati poruku, ako nas vrate a ne obezbijedi nam se normalan život nama i našoj djeci na sjeveru Crne Gore, život dostojan čovjeka, a ta je, poruka kao što piše na našem transparentu “Možete nas vratiti, ali nas ne možete zaustaviti”, zaključuje se u pismu.

1 komentar

  1. It is in point of fact a great and helpful piece of information. I’m glad that you simply shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com