HALIL JE OSTVARIO AMERIČKI SAN: Otišao bez igdje ičega, a milione stekao na otpadu! - Volim Podgoricu

HALIL JE OSTVARIO AMERIČKI SAN: Otišao bez igdje ičega, a milione stekao na otpadu!

Halil Gegić prije 20 godina nije imao ništa. Bio je izbjeglica s adresom u Goraždu. Egzistenciju svojoj porodici pokušao je da obezbijedi i u Sarajevu, ali bezuspješno. Onda je odlučio da ode u SAD

Počeo je svoj biznis prikupljajući sekundarne sirovine, a poslije 15 godina, u domovinu se vratio kao milioner koji je do sada u svoj zavičaj – Međeđu kod Višegrada uložio oko tri miliona KM (1,5 miliona evra).

Cio rat proveo je u Goraždu, ali taj period pokušava da zaboravi. Po zanimanju je mehaničar i u godinama poslije rata pokušavao je da se bavi kamionskim prevozom.

“Bilo je prevara, neplaćanja, nekorektnih ljudi. Kada sam otišao u Ameriku, vidio sam da je to mnogo organiziranije i da, ako kvalitetno radiš, ne samo da ti je plaćeno već dobijaš i neke bonuse. Mislim da sam tamo napunio baterije, jer ovdje sam živeo u neimašti. Mislim da tamo brže razmišljaš i želiš da stigneš do cilja”, kaže Gegić. I u Americi je krenuo od nule.

” Želio sam da se bavim privatnim poslom, ali nisam imao novca, pa sam počeo da skupljam različit materijal koji se otkupljivao. Konzerve, neki materijali koji su maltene bili smeće. Dane sam provodio po otpadu, sakupljajući te djelove. Poznavao sam mehaniku i tako sam počeo – pojašnjava Gegić.

Ulaže i u zavičaj... Foto printscreen avazUlaže i u zavičaj… Foto printscreen avaz

Uspješno je savladao kurseve engleskog jezika, odbranio diplomu i od škole dobio početna sredstva. U zemlji koja stimulira rad i privatno preduzetništvo Halil je vrijedno radio, školovao djecu i napredovao.
” Trenutno imam nekoliko firmi sa 232 radnika. Najveći dio posla odnosi se na transport. Imam oko 83 kamiona i više od 160 prikolica. Ćerka se bavi prodajom nekretnina. Sin mi se bavi prodajom kamiona, imamo svoju prodajnu mrežu. Svi smo uključeni”, ističe Gegić.

Iako je iz njega prognan, Gegić osjeća dug prema zavičaju. Zbog toga danas gradi motel i ribnjak u šta će uložiti oko tri miliona maraka. U pripremi za izgradnju je i farma s oko 25 krava. Za naredne dvije godine planira izgradnju i jedne benzinske pumpe za koju prikuplja odobrenja. Halil Gegić dodaje da će u prvoj fazi posao dobiti 15-20 radnika.

Bilo je, kako kaže Halil, teških trenutaka, ali zbog odluke da ode preko okeana nikada nije zažalio. U velikom poslovnom uspjehu učestvuju i supruga Nezira, sin Mersed te kćerke Halida i Naida.
” Nisam zažalio, jer uspjesi su ogromni. Kad imaš peteročlanu porodicu u kojoj ti supruga ima stotine hiljada dolara godišnjih prihoda, ćerka, malo starija od 20 godina, takođe barata sa basnoslovnim ciframa ili sina čiji radni sat košta između 300 i 400 dolara, onda ne vidim zašto bih se žalio”, uz osmjeh pojašnjava Gegić.

(kurir.rs)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com