Princ Nikola Petrović: Ovakav svijet ne može živjeti u miru - Volim Podgoricu

Princ Nikola Petrović: Ovakav svijet ne može živjeti u miru

Nanovo se odigrava masakr nedužnih. Pariz, grad svjetlosti je u žalosti. Mladi ljudi vođeni mržnjom su metodično ubijali mlade ljude koje je vodila ljubav za životom, ljubav prema drugima, ljubav prema muzici.

Nedužnih 130 žrtava koje oni koji ih vole neće više nikad vidjeti. Što znači više hiljada ljudi, žena, djece uronjenih u strah i bol.

Moja komšinica Mari je izgubila svoju sestru, moj sin Boris tri svoja druga iz gimnazije, koji su slavili rođendan. Mogao je i on biti jedan od njih. Desetak osoba je još uvijek između života i smrti, više od dvjesta na intenzivnoj njezi, u bolnicama.

Kakva satanska mržnja je mogla ovako podstaći mlade ljude da postanu istrebljivači?

Mržnja prema sebi do stepena samouništenja.

Mržnja prema svojoj porodici koju ostavljaju u očaju i nerazumijevanju.

Radikalna mržnja prema životu. Mržnja prema Bogu u čije ime ubijaju i uništavaju njegovo djelo.

Kakvi monstrumi su mogli ovako uništiti svijest ove velike djece do te mjere da su od njih napravili mašine za ubijanje nedužnih?

Koje frustracije vode mlade ljude i žene ka ništavilu? Ova pitanja koja danas progone Parižane nam šalju užasnu predstavu naših društava i načina na koji ona tretiraju mladost.

Koje vrijednosti, koje obrazovanje, koje perspektive nudimo našoj djeci. Kakvu ćemo im planetu ostaviti? Nejednakost i nepravda, ali i strah od budućnosti stvaraju frustraciju, a od frustracije do mržnje i nasilja je samo jedan korak

Vjekovima se u pustinjama i plodnim dolinama Srednjeg istoka, kolijevci monoteizma, odigravala sudbina čovječanstva. Iza religioznih rivalstava se kriju volja za vlašću i osvajanjima, kolonijalizam i, već nešto manje od jednog vijeka, „Crno zlato“ koje dobro nosi svoje ime.

Ako, kao što su šefovi država G8 (smanjeni na sedam u odsustvu predsjednika Rusije) izjavili u Berlinu prošlog juna, u pripremi COP-a 21, prestanemo sa korištenjem fosilnih energija, dakle sa vađenjem nafte, mogli bismo se nadati ne samo izbjegavanju katastrofa vezanih za globalno zagrijavanje, nego i tome da ćemo naći Mir u regiji gdje sukobe hrani rasizam i ubilačka mržnja.

Svijet koji ne poštuje svoju životnu sredinu. Svijet koji profit uzdiže do univerzalne vrijednosti. Svijet koji mladost prepušta sebi samoj. Takav svijet ne može živjeti u Miru.

Piše:

Princ Nikola Petrović Njegoš

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com