Sin priča o “Koljaču iz Poljske”: Mrzim oca, bio je masovni ubica, a Hitler mi je bio kum - Volim Podgoricu

Sin priča o “Koljaču iz Poljske”: Mrzim oca, bio je masovni ubica, a Hitler mi je bio kum

“Imam pisma koja je on primio od dva učitelja iz Minhena i koja su pisana u više nego prijateljskom tonu. Mislim da je on bio skriveni homoseksualac. Čak je i psiholog na Nirnberškom suđenju rekao da je imao u sebi neku homoseksualnu stranu”, kaže za Miror Niklas koji danas ima 76 godina.

Otac Niklasa Franka Hans bio je Hitlerov advokat, koji je postao general guverner Poljske pod okupacijom Njemačke.

Gdje god Niklas krene, sa sobom nosi fotografiju pokojnog oca, ali ne da bi evocirao uspomene iz djetinjstva – on nosi fotografiju njegovog beživotnog tijela. Nastala je nekoliko trenutaka nakon što je njegov otac obješen zbog odgovornosti za smrt četiri miliona ljudi. Hans Frank nadgledao je “Konačno rješenje” za istrebljenje Jevreja u Evropi.

Niklas, koji je imao sedam godina kada je Hans završio na vješalima, kaže da tu fotografiju nosi kako bi bio siguran da je mrtav.

“Prezirem ga. Volio je Hitlera više nego svoju porodicu”, kaže on. Niklas ne govori o slijepoj lojalnosti ili naivnom divljenju. On misli da je njegov otac bio skriveni homoseksualac, potajno zaljubljen u Hitlera, što ga je navelo da počini neke od najnečuvenijih zločina u istoriji, piše britanski Miror, a prenosi B92.

Kada je Frank pokušao da se razvede od Niklasove majke, ona je molila Hitlera da interveniše. Firer mu je naredio da očuva porodicu i četvoro djece do kraja rata, na šta je “Koljač iz Poljske”, kako su ga zvali, na posletku i pristao. Hitler je čak bio Niklasov kum.

Sada on otrkiva da ga je Firer obasipao poklonima, dragocjenostima koje je oduzimao Jevrejima i da je za zločine svog oca saznao tek kad je vidio čitave planine tijela u štampi. Njegove sestre dugo su odbijale da povjeruju da je tako nešto mogao da uradi njihov otac, piše Miror.

“Imam pisma koja je on primio od dva učitelja iz Minhena i koja su pisana u više nego prijateljskom tonu. Mislim da je on bio skriveni homoseksualac. Čak je i psiholog na Nirnberškom suđenju rekao da je imao u sebi neku homoseksualnu stranu”, kaže za Miror Niklas koji danas ima 76 godina.

“Bilo bi dobro da je mogao da proživi sve svoje maštarije. Tada ne bi napravio karijeru masovnog ubice”.

Frank je bio jedan od prvih pristalica nacista, a kada je Njemačka okupirala Poljsku, postavljen je za generalnog guvernera. Tu je započeo svoj krvavi pir.

Bio je odgovoran za smrt miliona Poljaka i skupljao je nevjerovatnu kolekciju ukradenih umjetničkih dijela u Vavel zamku u Krakovu, gdje je živio s porodicom.

Krivica zbog zločina njegovog oca gušila je Niklasa i njegovog brata i sestre, ali on nikad nije prisustvovao bilo kakvom nasilnom činu. Za zločine je saznao tek nakon očevog hapšenja u maju 1945. – četiri dana prije kraja rata.

“Novine su objavile fotografije mrtvih tijela. Neka od njih bila su djeca. Ispod je bila riječ “Poljska”. Bilo mi je muka. Mislio sam da je Poljska privatno vlasništvo porodice Frank, ali kad sam shvatio da je moj otac uhapšen zbog svih tih leševa, sve mi je bilo jasno”, priča Niklas za Miror, a prenosi B92.

Frank je jedan od 12 nacista osuđenih na smrt na čuvenom Nirnberškom suđenju. Tokom tog perioda, Niklasova majka koristila je nakit ukraden od jevrejskih juvelira da kupi hljeb za porodicu.

Prije nego što je Frank obješen u oktobru 1946. Niklas je mogao da ga vidi u ćeliji na 10 minuta. Otac je od njega tražio da se za njega pomoli u maloj kapeli. Sin je odbio da je ispuni.

“Nikad se nijesam molio za njega. Bio sam toliko ljut. Ne osjećam nikakvu ljubav niti odanost njemu. Sa svakom godinom i svakim detaljem koji saznam o njemu, mrzim ga sve više. Nikad nijesam mogao da se distanciram. Uvijek ću biti obična marioneta koja živi u sijenci njegovih grijehova”, kaže Niklas.

I njegov brat Norman osjećao se slično. Čak je odlučio da nikada neće imati djecu, jer se plašio da će stvoriti novog monstruma.

“Govorio je da sin ratnog zločinca nema prava da ima djecu”, kaže Niklas, koji ima ćerku i troje unučića i koji su dobro upoznati šta je njihov pradjeda radio.

“Nisam ja kriv, ali sam odlučan u tome da ne živim kukavički poput mog oca”, rekao je Niklas.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com