NVO Breznica traži uvođenje vanrednog stanja u Pljevljima - Volim Podgoricu

NVO Breznica traži uvođenje vanrednog stanja u Pljevljima

Nevladina organizacija Breznica zatražila je hitnu izradu i donošenje Akcionog plana postupanja i zaštite stanovništva od aerozagađenja u kriznim situacijama, kao i uvođenje vanrednog stanja u Pljevljima povodom enormnog zagađenja vazduha koje je ovih dana u ovom gradu preko 11 puta ili 1.100 odsto iznad granica maksimalno dozvoljene koncentracije (MDK).

Izvršni direktor ove NVO Milorad Mitrović, zatražio je hitnu reakciju nadležnih do rješenja problema zagađenja i prestanka opsanosti po zdravlje građana.

“Prije nedjelju dana, tačnije 19. novembra koncentracija ovih opasnih mateija u vazduhu iznosila je preko 560 miligrama po metru kubnom, što je 1.100 procenata iznad MDK. Prisutni su i drugi veoma toksični i po zdravlje ljudi veoma opasni hemijski elementi koji negativno utiču na zdravlje stanovnika Pljevalja, a niko nije našao za potrebu da građane obavijesti i upozori, da je zagađenje enormno povećano i da postoji opsanost ozbiljnog narušavanja njihovog zdravlja”, ukazao je on.

Kako je dodao, plan kvaliteta vazduha za ovu opštinu koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo prije dvije godine je mrtvo slovo na papiru jer, kako tvrdi, od njegovog donošenja do danas nijedna mjera iz tog dokumenta nije realizovana.

“Zaštita zdravlja stanovništva Pljevalja bi trebao i mora biti prioritet nad svim ostalim prioritetima i predstavljati mjeru u ostvarivanju ciljeva, u prvom redu preventivnog smanjenja broja oboljelih od najtežih bolesti, bez obzira na cijenu koštanja, jer bi trebalo i logično je da je zdravlje građana na prvom mjestu. Ovakav neodgovoran odnos svih struktura vlasti prema građanima Pljevalja predstavlja školski primjer bezobzirnosti i bahatosti na štetu cijele zajednice”, smatra Mitrović.

On je mišljenja da će krivicu za ovakvo stanje Rudnik Uglja i termoelektrana Pljevlja ponovo prebacivati na građane, individualna ložista i gradske kotlarnice, dok će za sebe i dalje tvrditi da su oni svoje zagađenje vazduha sveli na standard Evropske unije od 50 miligrama po centrimetru kubnom.

“Pljevljacima je potpuno svejedno odakle potiče ovoliko zagađenje, a ono što je svakome jasno je to, da je stanje postalo alarmantno i više nego zabrinjavajuće i zbog toga tražimo hitnu reakciju nadležnih”, zaključio je Mitrović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com