Preživjeli ruski pilot: Moram da “vratim dug” za mog kapetana, evo šta se zaista desilo! - Volim Podgoricu

Preživjeli ruski pilot: Moram da “vratim dug” za mog kapetana, evo šta se zaista desilo!

Ruski pilot Konstantnin Murahtin, koji je preživio turski napad, izjavio je da neće ostati u Rusiji, uprkos traumatičnom iskustvu koje je imao prilikom obaranja aviona.

Murahtin, koji je prošle godine osvojio nagradu „Top navigator“ na najvećem ruskom avio takmičenju koje organizuje vojska, rekao je novinarima da će sačekati da ozdravi a onda otići na prvu liniju fronta.

– Moram da „vratim dug“ za mog kapetana – izjavio je Murahtin.

On je za ruski kanal Rusija 1 iznio uvjerenje da ruski avioni nisu narušili turski vazdušni prostor u bilo kojem trenutku.

– Leteli smo na 6.000 metara po kompletno jasnom vremenu i imao sam potpunu kontrolu nad rutom – kaže on.

– Zapravo, nije bilo nikakvog upozorenja. Ni putem radija ni vizuelno, pa nismo mijenjali kurs. Morate da shvatite razliku u brzini između taktičkog bombardera kao što je Su-24 i F-16. Da su htjeli da nas upozore, nakačili bi nam se na krilo – priča dalje Murahtin, koji se sada oporavlja u ruskoj vazduhoplovnoj bazi u Latkiji, na sjeveru Sirije.

– Tako je bilo do trenutka kad nas je niotkuda udario projektil. Nismo imali vremena ni da započnemo manevar izbjegavanja –  svjedoči on.

Kada je avion pogođen i krenuo da pada u Siriji, dva pilota su se katapultirali. Kapetan Sergej Rumjantšev je ubijen od strane turkmenistanske brigade, koja tvrdi da su ga ubili još dok se spuštao padobranom ka zemlji.

Murahtin je spašen u zajedničkoj operaciji ruske i sirijske armije koja je trajala 12 sati.

(rt.com)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com