Facebook aplikacija koja ugrožava privatnost korisnika - Volim Podgoricu

Facebook aplikacija koja ugrožava privatnost korisnika

Članak, koji je u nedjelju objavljen na sajtu Comparitech, nazvao je aplikaciju “noćnom morom” za privatnost korisnika, s obzirom na to da davanjem svoje saglasnosti korisnici odobravaju slanje skoro svih svojih privatnih podataka kompaniji o kojoj najvjerovatnije ne znaju gotovo ništa.

U toku samo nekoliko dana, više od 16 miliona ljudi isprobalo je aplikaciju koja formira oblačić od riječi koje su najčešće koristili na svojem Facebook profilu. Ispostavilo se da je u pitanju velika greška, javlja KFOR, a prenosi newser.

Članak, koji je u nedjelju objavljen na sajtu Comparitech, nazvao je aplikaciju “noćnom morom” za privatnost korisnika, s obzirom na to da davanjem svoje saglasnosti korisnici odobravaju slanje skoro svih svojih privatnih podataka kompaniji o kojoj najvjerovatnije ne znaju gotovo ništa.

U pitanju je korejska startap kompanija Vonvon, koja ima mogućnost skladištenja privatnih podataka (ime, datum rođenja, lista prijatelja, fotografije, IP adresa i još mnogo toga) na servere u zemljama u kojima ne važe zakoni o privatnosti, čak i kada korisnici prestanu da koriste aplikaciju. Comparitech tvrdi da Vonvon sve ove informacije može da proda drugim kompanijama.

Autor aplikacije Džongva Kim, međutim, navodi da su u pitanju lažne optužbe i da Vonvon ne skladišti informacije nakon što korisnik napravi oblačić, tako da nema šta da proda drugim kompanijama. Kim je takođe istakao da je kompanija u međuvremenu (tačnije, od ponedjeljka) znatno suzila opseg informacija korisnika neophodnih za pokretanje aplikacije.

Ali, Comparitech i dalje tvrdi da je u pitanju mnogo veći problem nego inače, kada su druge aplikacije u pitanju.

“Istakli smo Vonvon jer je njihova aplikacija nedavno postala viralna, ali daleko od toga da je u pitanju jedini sumnjivi “diler informacijama” koji se krije iza viralnog kviza”, navodi se na sajtu.

1 komentar

  1. I like the precious information you offer for your articles. I will be able to bookmark your blog and feature my youngsters take a look at up here generally. I am relatively certain they’ll learn lots of new stuff here than anyone else!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com