Vuković: Milić u sjenci Mandića - Volim Podgoricu

Vuković: Milić u sjenci Mandića

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazala su da je rejting Socijalističke narodne partije nakon protesta Demokratskog fronta porastao, ali je sasvim izvjesno da su protesti izazvali i nova trvenja u ovoj partiji.

Prije nekoliko dana održana je sjednica Izvršnog odbora Glavnog odbora ove partije koja je trajala nekoliko sati i koja je pokazala značajna neslaganja povodom samoinicijativne odluke predsjednika SNP Srđana Milića da podrži proteste Demokratskog fronta.

Prema saznanjima Dnevnih novina Milić je na ovoj sjednici morao da odgovori na brojna “nezgodna” pitanja svojih političkih drugova, a jedno od ključnih je bilo da li njegovo pojavljivanje na protestima znači da je SNP podržala DF ili je to samo njegov čin.

Mnogi Milićevi partijski drugovi smatraju da to nije bio dobar potez.

Sa tim ocjenama slaže se i profesor na Fakultetu političkih nauka doc. dr Ivan Vuković, koji kaže da zahvaljujući odluci rukovodstva da, iako nije učestvovalo u njihovoj organizaciji, deklarativno podrži proteste Demokratskog fronta, SNP je gurnuta u političku sjenku DF.

“Iz razloga koji mi nijesu do kraja jasni, Srđan Milić i njegovi saradnici su na taj način ovom političkom savezu otvoreno priznali ‘pravo prvenstva’ u okviru crnogorske opozicije. Istovremeno, politički identitet Socijalističke narodne partije, jedne od najautentičnijih pojava u političkom životu Crne Gore, nikada nije bilo teže definisati nego što je to slučaj danas”, kaže Vuković u razgovoru za Dnevne novine.

On smatra da je u susret narednim parlamentarnim izborima ova partija imala jedinstvenu priliku da učini da duboki identitetsko-politički jaz koji i dalje, gotovo deceniju nakon referenduma, dijeli našu političku zajednicu konačno bude premošćen.

“Umjesto toga, SNP se i sama našla u tom procjepu. U mjesecima koji su pred nama, u nedostatku boljih političkih opcija za ovu stranku i, pogotovo, u svijetlu predstojeće odluke o ulasku u NATO savez, očekujem njeno dalje približavanje pozicijama s kojih djeluje Demokratski front”, naglašava Vujović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com